Инсталацията ''Пощенски картички от бъдещето'' надниква в бъдещето на града ни

OFFNews 16 септември 2021 в 11:12 1000 0

“Пощенски картички от бъдещето” пристигат на 17.09.2021 по случай Деня на София пред три знакови за културния живот на града ни локации, за да ни покажат новата посока.

Инсталации, наподобяващи пощенски картички, изобразяващи бъдещето на града, създадени от художниците Мила Янева-Табакова, Борис Праматаров и Вяра Бояджиева по разказите на деца ще бъдат поставени в непосредствена близост до Национална галерия "Квадрат 500", Софийска градска художествена галерия и Софийски арсенал - Музей на съвременното изкуство.

На 17 септември ще бъде активирана и онлайн платформа в сайта на КО-ОП, в която творбите ще бъдат представени в дигитална форма, съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите.

Локация 1: Национална галерия "Квадрат 500"
Локация 2: Софийска градска художествена галерия
Локация 3: Софийски арсенал - Музей на съвременното изкуство

Кратко видео представяне на проекта гледайте тук.

Проучвания са показали, че децата задават средно по 300 въпроса всеки ден. Намирайки отговора на поредното “Защо?”, ние помагаме на техния свят да става все по-голям, а любопитството им все по-будно. За да събуди всеобщото любопитство, следвайки примера на децата, екипът на КО-ОП решава да обърне ролите, като им зададе няколко въпроса, върху които вероятно и всеки от нас размишлява. Как изглежда бъдещето на града ни? Какво е мястото на природата? А на технологиите? Каква е ролята на изкуството? Какво правим погрешно и какво правилно? Кое трябва да се промени и кое да остане?
Отговорите на децата са внимателно изслушани и скицирани от художниците Борис Праматаров, Вяра Бояджиева и Мила Янева-Табакова и след това превърнати в картини, които екипът на Сдружение Трансформатори ще трансформира в големи “картички”, с голямо послание.

За художниците:

Борис Праматаров:

Борис Праматаров завършва НХА със специалност „Книга и печатна графика”, продължава с Кралската академия за изкуства в Гент, а след това специализира илюстрация в Дуксунг (Сеул) и Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“ (Гент). В работата си той намира вдъхновение в контрастите, съпоставянето и търсенето на баланс между доброто и злото, тъжното и смешното, красивото и грозното. Водещи в изкуството му са черната и бялата боя, а рисунките му отразяват реалността такава, каквато той я вижда. Автор е на 8 книги, през 2015 г. се подписва под първия си анимационен филм, а две години по-късно става носител на първата награда на комикс фестивала Фумето в Швейцария. Негови илюстрации са се появявали в Ню Йорк Таймс, Стандарт (Белгия), Капитал (България) и е правил рисунки за Volcom (Амстердам), Dr. Martens (Гент) и EXE club (София).


Вяра Бояджиева:

Вяра Бояджиева Завършва висшето си образование, степен бакалавър – специалност „Комикс и илюстрация“, в Академията за изящни изкуства в Болоня и е в процес на обучение в магистърска степен в Cambridge School of Art – специалност „Детска илюстрация“. През 2018 печели първа награда в конкурса BUCHSCHMUCK, организиран от Гьоте институт в София. През 2020 г. печели наградата на V&A Illustration Awards, една от най-престижните награди за илюстрации във Великобритания, в категорията Student Illustrator of the Year за илюстрацията „Вълната” от книгата „Индули“. Има издадени 5 корици, 2 илюстровани книги и участва в редица изложби в България и Европа.

Мила Янева - Табакова:

Мила Янева – Табакова Завършва специалност „Книга и печатна графика” в НХА и магистратура „Комикс дизайн и илюстрация” в Брюксел. Работи на свободна практика в сферата на илюстрацията, комикса и оформлението на книгата върху свои авторски произведения, съвместни или в подкрепа на различни социални кампании и такива, свързани с образование на деца. Има публикации в български и чуждестранни издания и платформи ((Хеликон, Капитал, Капитал Лайт, Програмата, Виж!, Stripgids, Urbana Project, Drawing The Times). Мила е автор и издател на авторска комикс книга „Сувенири“ (2020) и съосновател на платформа за български, независими авторски издания ТИ-РЕ, както и на творчески колектив ЧАРК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови