Илия Фортунов посвети парче на Пеци Гюзелев

Емил Братанов 17 юли 2013 в 08:26 5258 1

Fortunov-duende (novinar.bg)
Fortunov-duende (novinar.bg)

Наближава година от срещата ни с Илия Фортунов, Чори – както го наричат приятели и запознати с музиката му – от последното му гостуване в студиото на ОффРоуд Радио. Този път няма да разказвам биографии, статията в ОффНюз и записа от предаването от миналия септември още могат да се прочетат и чуят.

Виждаме се от време на време и последният албум от поредния електронно-инструментален цикъл, заради който го бяхме поканили, е завършен. Дори се случи, че станах съучастник във „Въпроси”-те: с удоволствие и позабравена тръпка предложих вариант на албума с пресмесване, в което звукови ефекти и шумове заменят празните паузи между траковете. Това май ще му е проектът с 2 варианта, пълноценни и приемани радушно от ценителите; и първият с шумове между пиесите. /Ако човек не се похвали сам, всуе ще чака циганката от Подуене или музиколозите на власт да информират поне за процеса…/. Но извън шегата, в шареното последно парче, затварящо диска и наречено от автора си „До Чикаго и назад”, са вмъкнати не реплики на Бая ви Ганя от филма, а на Обама и именно от обръщение към тамошните граждани /сред които, знае се, доста българи/.

Обаче шило в торба не седи. И Чорчика твори като ненаиграло се дете с ината на протестиращ срещу Норешарски; всеки ден, постоянно и все добавя по нещо ново. Работи по проект за обличане на поезия в електронно-импресионистични одеяния. Завърши следващия албум „Тайнства”, където има и преработки на 2 древни пиеси, още от времето на участието му с динозаврите от „Везни” /”На зазоряване” и „Испания”/. И ето, че на път е приключването и на „Фантасмагории”-те: истински фантазии за чипове, клавиатури, шумове, конкретна музика, извънземни мозъци, реставрирано минало, спомени и странни сънища.

И отделно – нещо специално, присъствието на един отишъл си колега, приятел, добър човек, китарист и творчески събрат. Немного време, след като ни напусна Пеци Гюзелев, китаристът Илия Фортунов композира и записа електронна пиеса, в която дава израз на почитта и преклонението си и я посвещава на Пеци. Каза ми, без изобщо да се замисля, че за повече от 40 години творчески път, това е едва второто парче, което посвещава на друг човек. И още: че това е неговият начин да опита да пресъздаде чувствата си и своята режисура на филма с картини от минало, хора, лица и музика, сред които Гюзелев заема особено място. Засега пиесата като че няма заглавие; просто „На Пеци Гюзелев”, и не е сигурно дали ще бъде включена в пореден тематичен цикъл или диск. Наречено му да живее свой собствен живот, такъв какъвто незабравимия „щурец” подари на почитателите си с музиката, която създаде и изсвири. Ние тук, окуражени от Чорчика, го споделяме с нашата аудитория и го оставяме на помнещите, поне докато живее в сървърите на ОффМедията.

Когато – последния път – си говорехме с Чори за неговите неща, за готовите дискове и проектите, по едно време се сетих да пусна стария репортерски касетофон. Нямах в себе си нищо модерно-технологически, затова после малко ме бе яд, че записът не е такъв, какъвто бих искал да стане. Като за поредна Музикална кутия, като за интервю или изповед на един от малкото останали творци в електронната музика /но започнали, естествено, от рока/ - от поколението на българските динозаври, лудите гении на не винаги разбираното изкуство, които оставят следи в музикалната ни история. Батериите явно са били на привършване, Чорчика ходеше насам-натам из стаята, но запис има. Този път няма да го преразказвам и преписвам тук – в текста, който ще остави пък следа в Мрежата. А и по-важни са няколкото пиеси, които Фортунов ми даде да смеся в звуковия файл, „предаването”, което върви заедно с тази информация. Защото и думичките и тоновете и тембрите – му идват от душата. И по-добре е да останат неподправени.

Чори, драги приятелю и госте, добре дошъл отново в Музикалната кутия на Оффроуд Радио! Чакаме и следващите ти творби. И добавяме нашата почит към твоето възпоменание за Пеци Гюзелев. И на нас ни липсва.

ИЗПОЛЗВАНИ ПИЕСИ В ПРЕДАВАНЕТО:

„Космическо” – албум „Въпроси” 2012/13 фон

„До Чикаго и назад” – „Въпроси” /еф.микс/

„На зазоряване” с група Везни – албум „Тайнства” 2013 фон

„Испания” с „Везни” – „Тайнства” 2013

„На Пеци Гюзелев” – инстр.пиеса 2013

Албум „Фантасмагории” – трак 5 фон

„Фантасмагории” – трак 1

„Фантасмагории” – трак 2 /еф.микс/

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови