Галерия Структура за лъжливата изложба: Станахме жертва на измама, ще сезираме прокуратурата

OFFNews 17 юни 2019 в 12:15 5486 1

Ние самите станахме жертва на измама от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата.

Това се казва в общо изявление на галерия "Структура", колекционера Николай Неделчев и екипа, организирал изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива", за която стана ясно, че е пълна с фалшификати.

Изложбата бе открита на 30 май в галерия "Структура", като си постави за цел да покаже непознати произведения на българския модернизъм от междувоенния период. Тя съдържа около 100 творби и е притежание на бизнесмена Николай Неделчев, чието дело е печалното туристическо лого на България за 1,4 милиона лева.

На 12 юни обаче, бившата директорка на Националната художествена галерия и специалист по модернизма - доцент Ружа Маринска, коментира, че голяма част от творбите не са автентични. Малко след това беше разкрито, че рисунка с туш от изложбата, с обявен автор Сирак Скитник, е копирана от корицата на английско издание на "Кама Сутра" от 2012 г., чийто реален автор е френската художничка Малика Фавр. Малко по малко бяха разкрити над 10 фалшификати с приписани автори Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирко Качулев и др., които всъщност са дело на западноевропейски творци. 

Все още не е ясно дали става въпрос за умишлено престъпление или неумишлена некадърност, но ето официалното изявление на организаторите в цялост

Във връзка с работите, обект на измама, в изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” колекционерът Николай Неделчев, екипът, който стои зад проекта и галерия “Структура” се извиняват на всички, подведени неволно. Ние самите станахме жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата. В тази ситуация считаме за наше задължение нагледното обозначаване на съответните работи в изложбата.

За екипа на изложбата (включващ и реставратор) е от голямо значение отварянето на дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България. Съществуването на такъв пазар е обществена тайна. Заобикалянето на този въпрос ни превръща в мълчаливи съучастници в престъпен сговор, а нашето желание е тези изключително вредни и опасни явления, уронващи авторитета на заниманията с изкуство, да бъдат изобличени. Ще бъдем удовлетворени, ако неприятният инцидент изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни престъпни практики от този вид.

Разговорът за българския модернизъм и затрудненията за неговото изследване трябва да продължи. Авторите, представени в изложбата, са важни за картината на модернизма в България, а контактите им с международни художествени среди несъмнено разширяват хоризонта на неговите проявления. Надяваме се, че умишлено създадената ситуация няма да накърни идеята за значимото присъствие на този културен феномен в българското изкуство, нито пък ще бъде използвана за спекулативни междуличностни разправи и клевети с професионален характер.

Злонамерени и криминални действия в света на изкуството винаги са съществували, но те най-често не са оставали без тежки последствия за извършителите. Мисията на галерия “Структура” да разкрива нови хоризонти и да променя статуквото преминава през едно голямо предизвикателство, което с общи усилия ще преодолеем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.06 2019 в 04:43

И алаха да сезирате - все тая. Когато всеки се занимава с квото не му е работа, и от квото не разбира.
Да взема и аз да стана даскал по балет ли ... Понеже ми изглежда доходно и медийно. А че не мога да се почеша сам по врата - много важно.