Деца създадоха филм за хан Тервел (видео)

OFFNews 13 април 2021 в 18:35 3515 0

Филмът "Хан Тервел", заснет от децата от Общност за демократично образование, ще има премиерна прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното в София.

Продукцията е третата част от поредицата „Първо българско царство“ - след "Хан Кубрат" и "Хан Аспарух", създадени с техниката стоп моушън анимация, лего фигурки, декори от пластилин и подръчни материали.

Проектът стартира в началото на май 2019 г. под ръководството на режисьора и художник Иван Николов. В него се включва и учителят Милен Димитров, който заедно с група деца от заниманията по творческо писане създават сюжета.

Историята в "Хан Тервел" ни среща с дете, ученик и внук на професор Пънкчев (главния герой от "Хан Аспарух"). На "Младши" му предстои важен изпит върху царуването на хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо - чрез собственото си преживяване.

Двама учители и 21 деца на възраст 8-12 г. се включват в подготовката на филма. Общо са заснети 10 744 кадъра – снимани по 12 кадъра за всяка секунда от филма.

Филмът е заснет благодарение на инициативата на Лидл България "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

В проекта е включена стоп моушън анимация, защото - за разлика от компютърната - тук могат да работят едновременно повече хора. "Има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или такива без опит да се включват в процеса“, разказва Иван Николов.

Филмът е подходящ както за родители, които да доведат децата си, така и за учители, които искат да разберат повече за това как могат да ангажират учениците си чрез подобни проекти.

На премиерата можете да се запознаете и със създателите на филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови