Държавните сценични институти алармират, че са в колапс

ОFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 17:34 4317 6

Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) е публикувала писмо, в което алармира, че Министерството на културата нарушава изпълнението на изготвената от него Методика за финансиране на сценичните изкуства.

Писмото е подписано от председателя на БАРОК Анастас Попдимитров и е изпратено до Румяна Бъчварова, Вежди Рашидов, Владислав Горанов, председателката на Комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова и до изпълнителния председател на БСК Божидар Данев.

В него работодателите алармират, че държавните сценични институти у нас са в колапс.

Публикуваме цялото писмо без редакция, което е написано на 8 юни:

Мрежата от държавни сценични институти у нас в последните месеци е в колапс. От началото на годината Министерството на културата многократно е сезирано от нас за неизпълнение на собствената си Методика за финансиране на сценичните изкуства и на бюджета за миналата 2014 г. Това бе правено въз основа на данните за случващото се, предоставени от нашите членове – директори на водещи оперни, драматични, куклени и драматично-куклени театри в България.

Очертаващите се дефицити и сериозни нарушения правят невъзможна работата на институтите и ни принуждават да алармираме с предложението още до края на тази седмица да се свика многостранна среща, на която след интензивен дебат да се приемат краткосрочни антикризисни мерки, които да оптимизират издръжката на културните институти. Последващи действия като преразглеждане на показателите и рестриктивните елементи в Методиката и законодателни промени също не търпят отлагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2015 в 13:44

Еми запознал съм се "със ситуацията в цивилизованите държави", бе - най-много "държавни" културни "институти" на глава от населението има в КУБА, СЕВЕРНА КОРЕЯ и ВЕНЕЦУЕЛА.

Между впрочем, по времето на Шекспир щом някоя театрална трупа се приближи към населено място, народа е викал: "Прибирайте прането, актьорите идват!"

Хората не са длъжни да издържат чрез бюджета театри, които години наред работят на загуба и не могат да се самоиздържат. Това е идеала на социалистическите културтрегери. Ако не сте забелязали, сега вече дойде демонокрацията, и благоволете да излезете на СВОБОДНИЯ ПАЗАР и да се САМОИЗДЪРЖАТЕ както всяко друго частно начинание. ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

16.06 2015 в 09:53

Професор Балкански наистина трябва да се запознае със ситуацията в цивилизованите държави, преди да пише неща, които не са истина.

или пък знае и просто манипулира? ако някой се върже един вид?

15.06 2015 в 19:41

Ако на Професор Балкански прозренията бяха валидни и в икономиката, вероятно щеше да има и кой да плаща за елитарен културен продукт.
Днес нещата са малко изкривени.
Едно адвокатче ме светна наскоро как се купува картина - "художника трябва да е умрял" казва, "за да има по-висока остатъчна стойност картината" вика.
Бахмааму (с извинение), кой каза че нямало пари? Има ама само за тариката. Аз като ви разправям, че всеки трябва да се учи да бъде предприемчив ...

15.06 2015 в 19:08

А защо изобщо т.нар. "сценични институти" трябва да бъдат "ДЪРЖАВНИ"? Защо още няма РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ и ПРИВАТИЗАЦИЯ в областа на културата?

Защо НАРОДА трябва да издържа културтрегери, и чиновници които ги обслужват? Защо пари от бюджета изтичат към театрални трупи, които не могат да се самоиздържат? Не е ли това някакъв останал от комунизма АТАВИЗЪМ? Който иска да се занимава с изкуство и култура да ИЗЛИЗА НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР.

Държавата следва да подържа само НАЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, като Народния театър, Народната Опера, народния НАТФИЗ, нарозния Национален исторически музей, и т.н. значителни културни институти. Така е в ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ. Шекспир да не би да е бил на държавна хранилка? Държавни театри вече сигурно са останали само в Северна Корея.

15.06 2015 в 18:17

Тя цялата държава е в колапс, те седнали да реват. Оправяйте се както можете, очевидно е, че тези отгоре и те СЕ оправят както могат, за вас (нас) само трохи. Затова - всеки сам. В такава държава и с такова население - такъв подход.

15.06 2015 в 17:40

Да стискат още малко!
Ей сега веждЮ като обзаведе залата за "нови карти" на "нови" художници баш в Лувъра значи, в квадратчето 500... ше им обърне рейш ли Фнимание и на тех!
Да стискат.
Ей колко са те, ей сега ще минат изборите и после ше ги оправи веждЮ, грижа да нямат.