Държавният музей на Амстердам прави 709 000 творби достъпни безплатно онлайн

OFFNews 13 януари 2021 в 13:55 3872 0

Снимка Wikimedia commons/ Public domain

„Млекарката“ - картина на нидерландския художник Йоханес Вермеер ван Делфт, нарисувана около 1658 година, изложена в Държавния музей

Държавният музей (Rijksmuseum) е популярна туристическа дестинация в Амстердам, Нидерландия. Посетителите могат да разгледат хиляди творби на старите холандски майстори, както и по-съвременни художници като Ван Гог.

Картините на Вермеер, Рембранд и Ван Дайк, съхранявани в музея, са безценни образци на историята на изкуството. Над 709 000 от тези творби вече са дигитализирани и достъпни безплатно онлайн. Държавният музей създава внушителна и лесно достъпна онлайн колекция с детайлни описания на всяка от творбите. Повечето от тях са достъпни и в публичния домейн - могат да бъдат изтегляни и обработвани безплатно. 

Онлайн колекцията на музея, позната като Rijks Studio, позволява търсене по автор, тип обект, период и място. Потребителите могат да разглеждат портрети, реалистични пейзажи, богато декорирани мебели и др.

Държавният музей е един от многото, които постепенно дигитализират големите си колекции в последните две десетилетия. Този процес придобива ново значение в ситуацията на пандемия. Музеите търсят нови начини да подобрят достъпа до изкуството, което е тяхната мисия. Затова и хиляди от изображенията в Rijks Studio могат да бъдат изтеглени с висока резолюция. Музеят има и креативни предложения как да бъдат използвани. Регистрация с безплатен профил позволява да свалите любимите си картини или да поръчвате печатни копия. От музея се надяват, че това ще насърчи потребителите да приложат образците на изкуството в ежедневния си живот - върху дрехи, пазарски чанти или калъфи за телефон, вариантите са разнообразни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови