Аз или чай - в нас или бай бай

...или как Павел Пав и Венци Венц победиха COVID-19 с новите си опуси - сравнителен анализ

Венци Мицов 29 октомври 2020 в 12:24 12901 1

Да бе, да бе, да бе, знам, че не ви интересуват други новини освен тези за доцент Мангъров, министър Ангелов, пиенето на витамин D и чиповете с 5G на Бил Гейтс, но тия дни на полето на родния шоубизнес се случи новина, която напълно засенчи всичките ни тревоги, всичките ни грижи и всичките ни страхове.

Дуетът Павел Пав и Венци Венц се разцепи!!!

Какво, вие си мислехте, че само дясното у нас може да се цепи ли? Помислете си пак?

В шоубизнеса, драги мои, цепенето е нещо съвсем характерно. Как иначе си обяснявате факта, че има 8 групи, които носят името Boney M, още 10, които се казват Gipsy Kings, а група Фанданго...е, не, група Фанданго си я има, там не е имало никакво цепене.

Както и да е, да не изпадаме в словесни еквилибристики, а да се върнем на темата на темите. Павел Пав и Венци Венц, очевидно повлияни от времената на социална изолация, пуснаха самостоятелни песни.

Странно решение на двамата богатири на детско-юношеския чалга-поп-рап в това кораво и трудно време. Време, в което дори братя Аргирови се събраха отново, за да изпеят беквокалите в песента - химн на Банкя, а единственият, който още не се е събрал със себе си е певецът Стратия, но това е друга тема - болезнена и тъжна за мен, като меломан и ценител българската поп музика.

Песента на Павел Пав "Топъл чай" е пусната на 8 октомври. В нея се разказва за топлата напитка, която се добива посредством безжалостна експлоатация на хората в Цейлон и други райони в света. Тази билкова смес се кисне в топла вода, добавя и се резенче лимон, лъжичка мед и, ако сте по-смели и дръзки, 50 грама ром (за палав и декадентски блясък в очите).

Песента е посрещната радушно от феновете на българската музика - до момента тя има 147 898 показвания в You Tube. Но да се върнем на самата песен.

За този лиричен опус Павел Пав е избрал хармонична прогресия, свързана с класическата хармонична конструкция тоника - субдоминанта - доминанта. Още в първия такт приглушеният и матов звук на семплиран роял Бьозендорфер, но който честотно са били орязани високите, ни подсказва, че песента не е просто любовна ода. Тя е и нещо като тъжно, гузно извинение пред любимата.

Следва текст, достоен за любовната лирика на Хайне, Лорка и бай Кольо от село Пишурка, Монтанско (вчера минах през това село, има такова, да не кажете, че не съм коректен пред фактите).

"Когато е зима и в теб, и навън
Чай ти нося
Когато кошмари те будят от сън
Топъл чай ти нося
Когато се сърдиш и имаш проблем
Чай ти нося
Когато проблемът е главно във мен
Топъл чай ти нося

Когато се чувстваш сама на света
Чай ти нося
И нервите ти са почти на ръба
Топъл чай ти нося
Когато светът е отлъчен от нас
Чай ти нося
Когато гласът не звучи като глас"

И докато първият куплет звучи меланхолично, квазидепресивно и дори някак трансцедентално, във втория влизат ударните. Разбира се в ритъм "регетон" (разбирай - мазен анадолски гюбек). Ниските ударни в сета свирят характерната ритмика, състояща се от четвъртина с точка, последвана от осмина и две четвъртини при непрекъсната осминкова пулсация в чинелите.

Клипът включва различни компоненти, довеждащи общата визия до сюрреалистична картина на ранния Салвадор Дали, която в малко по-късен етап ще премине в късния Борис Дали - изключително красива брюнетка танцува, после се е топнала във вана, която, кой знае защо, се намира на нивата (може би тази нива е собственост на дядото на Павел Пав и там садят рапица, слънчоглед, целина, пащърнак и лайкучка).

В следващия кадър песента за чая продължава, но Павел Пав е вече на мотора с мацката, а в текста се случва припев:

"Милион, милион, милион, милион,
Да, видях милион звезди
Но за мен, но за мен, но за мен, но за мен
Но за мен само една си ти"

Павка, батенце, и аз за измаам 580 чаши чай за 3 минути, докато слушам твоя опус ще ми се привидят милион звезди. А бе какъв е тоя чай, дето го пиете, бре, да не е от някакви забранени субстанции??????????

Припевът за секунди обаче усложнява хармонията - тук вече имаме не 3, а цели 4 акорда. Е, единият е повторение, но да не го правим на въпрос - прогресията следва до минор, сол минор, фа минор и сол минор. А моторът се носи ли, носи и как го пият тоя чай в движение не знам....

Венци Венц обаче залага на далеч по - екстравагантна творба. Песента "Аз или нас" е пусната няколко седмици след "Топъл чай" на колегата Павел Пав, но вече има завидните 95 292 гледания.

Още с първите тактове на тази творба ще усетите, че нещо не е наред.

Нещо не е както трябва. И то става ясно, когато послушате интрото.

ТО СЪЩО Е САМО С ПИАНО КАТО ТОВА НА ПАВЕЛ ПАВ, НО Е С ЕДИН АКОРД В ПОВЕЧЕ!
ДА ВИДИ ТОЯ ПАВЕЛ ПАВ, ЧЕ ВЕНЦИ ВЕНЦ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ АКОРДИ!!!

Песента на Венци Венц е мажорна - фа можор, четири четвърти. А хармоничната прогресия следва тоника, тризвучие на шеста степен, субдоминанта.

Докато Павел залагаше само на тоника, субдоминанта и доминанта, тук Венци го удря в земята с акорда на шеста степен - ре минор - който внася една особена тържественост...и е едно към едно с хармонията на легендарната песен на Боб Марли "No woman, no cry" (която е кварта по-ниско, в до мажор, но е със същата прогресия).

Мислите, че това е шок? Почакайте малко. Следва втори, далеч по-силен от първия. Идва втори такт от интрото и там има друга хармонична конструкция - тоника, доминанта и тоника. Което прави песента многократно по-сложна от тази на колегата Павел - тя има цели два различни акорда в структурата си.

Третият голям шок, който ви очаква само след още няколко секунди обаче е труден за осмисляне - Венци Венц запява. И пее! И то без аутотюн!

"Чашата кафе до теб
Приготвена с любов
Те гледа колко сладко спиш
Да те завия съм готов
Нормално ще е да грешим
И може да боли
Затова те моля, беб
Сама реши"

Тук става ясно каква е драмата между двамата партньори на сцената Павел Пав и Венци Венц - единият пие чай, а другия - кафе. Но не можем да не видим противоречието в текста на Венци Венц - как така ще прави кафе на жена си, а после ще я сложи да спи?

Абе това, младите кофеина за нищо го немате, бе!!!

Междувременно песента се извива с бавно темпо, акордите си се нижат един след друг, но барабани така и не влизат. А как ни се искаше, ех, как ни се искаше и тук да чуем едно "туп - ца, туп - ца" и да врътнем лекинко задните си части, ама на...любов, мъка, меланхолия - навън е есен, Мангъров се е превъзбудил, Мутафчийски го нема, здравният министър написа повече заповеди, отколкото Шекспир - драми и ние слушаме и припяваме заедно с Венци Венц:

"Аз или нас
Аз или нас, нас, нас
(х7)

Аз или нас
Аз или нас, нас, нас
(х7)"

В края на клипа се появява брюнетка гола до кръста, която гушка Венци Венц (дай Боже всекиму) на фона на красотата на KLETA MAJKA BALGARIQ!

Ех, че хубаво е да слушаш съвременни български поп песни от каталога на Вирджиния, мисля си аз.

Да, те са нелепи, те са всичко онова, което не мога да понасям, но, от друга страна, когато послушам няколко минути подобни опуси, се успокоявам, че на този свят COVID-19 изобщо не е най-страшното, което може да ни се случи.

Тази констатация, разбира се, не важи за Павел Пав и Венци Венц. Просто си го мислех и не знам защо го споделих с вас...

А сега ви оставям, защото Бил Гейтс ми е обещал този следобед 1800 лева, раздава ги в Доспат. С тях може и аз да снимам някой клип и после, кой знае - може пък да го пусна в You Tube със заглавие "Вижте песента на Мицов, преди да бъде изтрита"...

Аз или нас? Чай или кафе? Лоботомия или бг поп?

Оставям ви сами да си отговорите на тези мъчителни въпроси.

Досвиданя!!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови