Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

37 учители от НГДЕК подадоха заявления за напускане (видео)

OFFNews Последна промяна на 06 март 2015 в 17:03 12750 31

Сградата на Класическата гимназия на ул.

Снимка OFFNews

Сградата на Класическата гимназия на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

37 преподаватели от Националната гимназия по древни езици и култура подадоха заявления за напускане в деловодството на училището днес.

Информацията беше потвърдена пред OFFNews от няколко от учителите, които са подали оставките си.

Изпълняващата длъжността директор Мариела Папазова също е обявила пред своите колеги решението си да напусне училището. Единствено нейната оставка не се подава в деловодството на училището, а пред министъра на културата Вежди Рашидов, който днес не беше в министерството да я приеме.

Според самите учители, след като са подали оставките си, те са отишли в Министерството на културата, където са се срещнали и разговаряли с Румен Джуров, представител на МК, отговарящ за учебните заведения към министерството. Пресцентърът на МК каза, че няма информация за такава среща.

"Към момента нямаме информация да са подавани оставки. Министър Рашидов е поканил ръководството на училището на среща другата седмица. Той се срещна с учители и родители и вчера", каза Радка Петрова, говорител на МК.

Родители разпространиха информацията, че 180 деца смятат да се отпишат от Класическата гимназия. Учители опровергаха тези слухове.

"Процедурата за отписване на ученик е по-сложна и досега няма подадено нито едно заявление", каза преподавател от училището.

Преподавателите са заплашили, че ще сезират Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за злоупотреба и кражби при ремонта за над 2 милиона лв. на сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие", заради който започнаха дрязгите. 

До днешната ескалация на ситуацията се стигна, след като вчера почина учителят по немски Бойко Атанасов. Днес ученици и учители се събраха в църквата "Св. св. Кирил и Методий" до 13-о СОУ на Женския пазар на заупокойна молитва в негова памет

Поклонението пред тялото на преподавателя ще бъде във вторник в църквата "Свети Седмочисленици" от 12:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2015 в 22:21

Има толкова много учители без работа,че местата на напусналите ще бъдат заети веднага!

07.03 2015 в 21:46

До н.26 - вие като сте в центъра да не би да сте хванали Господ за шлифера? Ние от кварталите да мрем, втора ръка хора? Отдалечаването от центъра да не би случайно да ви пречи на бистрата мисъл? Сигурно сте алергична към всичко що не е в центъра...

07.03 2015 в 21:46

До н.26 - вие като сте в центъра да не би да сте хванали Господ за шлифера? Ние от кварталите да мрем, втора ръка хора? Отдалечаването от центъра да не би случайно да ви пречи на бистрата мисъл? Сигурно сте алергична към всичко що не е в центъра...

07.03 2015 в 16:44

Сами си вкарват автогол!!!

07.03 2015 в 16:35

Vaprosnata gospoza repuc oglaviava politicheska partia i niama pravo da rakovodi nastoiatelstvo na uchilishte.ima zakoni vse pak...

07.03 2015 в 15:44

Явно България няма нужда от история и я изхвърля в покрайнините ,за да не пречи на никого.Както се случи с историческия музей,както се случва с историческото училище и тихомълком се подменя историята в учебниците.
Едни горди и доблестни учители се опитаха да се борят с това и бяха обругани. Това са истинските будители!
Замислете се ,кой има изгода от унищожаване на българското училище,култура,икономика,ДЪРЖАВА!!!!
Освен личната изгода има и каузи!Събудете се и не се дръжте като злобни неандерталци,а се обединете и покажете,че за Вас има нещо свято!!!

07.03 2015 в 15:17

В България явно история не е необходима и дори неудобна за някой.Всичко свързано с историята трябва да се изхвърли в покрайнините ,за да не пречи.Както стана с историческия музей,както сега се случва с историческото училище,да не говорим как тихмълком се подменя историята в учебниците!
Без история една държава е дърво без корен!!!!
Една горда жена се опита да се бори с това и беше обругана.
Замислете се кой има изгода от унищожаването на българското образувание,икономика,култура,ДЪРЖАВА!!!!
И моля не се дръжте като злобни неандерталци.
Има и каузи за които всички трябва да се обединим и да се борим !

07.03 2015 в 00:33

Колега, всички легенди са верни. Дори ще се учудиш доколко са верни - ние сме дотолкова различни от другите, че по-натам в живота много пъти дори ще ти се иска да приличаш на масата, но това няма как да стане - ти си класик, ти си питомец, но не просто защото носиш пръстен. Ти вече имаш в себе си този бунтарски дух - а хора като Репуц никога няма да го носят, те не са гимназията и никога няма да представляват гимназията, дори след хиляда интервюта и сто години начело на "настоятелството". Бойко обаче ще остане завинаги един от нас. Това е последният урок, който получихме от него, нали? Сигурен съм, че и сега отнякъде се усмихва дяволито по своя Бойко-атанасовски маниер, никога прекалено сериозен, никога прекалено натрапчив, винаги склонен към самоирония. Надявам се, че с това отговорих на част от твоите съмнения. Гледай смело напред - гимназията ще ти даде безценни дарове, а дребните неприятности ще отминат.

06.03 2015 в 22:57

Всичко заради селски комплекси "да сме на центара".
Или Рапунцел да вземе да си намери мъж.

06.03 2015 в 22:36

Класическият дух, идеалът, каузата, уникалността, единството, историите за основаването на гимназията, сълзите на стълбите пред Народната библиотека..... Отраснахме с тези разкази и се чувствахме горди. Сега тези думи ми звучат толкова смешни и даже превзети. Преди, когато ги слушах, очите ми блестяха. Сега, като ги чуя, ме удря на смях, особено изричайки ги такива хора. Да си учител е призвание. Те се провалиха. Въвлякоха в интригите си деца. Те ли са ги отглеждали тези деца, за да си позволяват да им провалят образованието? Кои са те? Възпитаници, а по-късно учители на гимназията, но не са богове, не могат да се разполагат с бъдещето на децата. Едно 14-годишно дете редно ли е да бъде занимавано с това дали учителите му ще си депозират оставките?! То има ли някаква вина? Или това е някакъв вид житейски урок, че тези, на които вярваш и се възхищаваш, ще те предадат и ще си тръгнат? Редно ли е още през първите месеци на обучението му в това училище да присъства на маса протести, да го карат да подписва какви ли не подписки, да присъства едва ли не на смъртта на свой учител, да не знае къде трябва да учи и където и да отиде, учебен процес пак няма. Стига, стига, стига!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!