33 учители напускат Класическата гимназия

Калоян Константинов 06 февруари 2015 в 13:14 27251 21

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Излезе нова информация по статията, която сериозно засяга написаното в нея, прочетете я тук.

33 преподаватели от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) са обявили днес, че подават оставка в знак на протест със случващото се с елитното учебно заведение.


Това съобщи за OFFNews родител на ученик от гимназията. В знак на солидарност множество ученици също са заявили, че се отписват от НГДЕК и ще отидат в други училища.

Информацията все още не е потвърдена от ръководството на училището. Опитите на репортера на OFFNews да се свърже с директорката Мариела Папазова удариха на камък.

Реакцията на преподавателите идва дни, след като на 3 февруари беше решено училището да се върне в сградата в кв. "Модерно предградие", но профилираното обучение в XI и XII клас да остане в сградата на 13-о училище край Женския пазар.

Профилираните часове в елитната гимназия са 5 и са разделени на блокове от по 2 и 3 учебни часа. Не е ясно дали тези блокове ще бъдат провеждани в един учебен ден, тъй като това зависи от изготвената от училището програма.

Това означава, че преподавателите и учениците от 11-и и 12 клас минимум веднъж, а най-вероятно 2 пъти седмично, ще трябва да пропътуват цялото разстояние от "Модерно предградие" до "Женския пазар", след което евентуално да се върнат до "Модерно предградие", за да довършат учебния си ден.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари 2014 г. бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!