33 учители напускат Класическата гимназия

Калоян Константинов Последна промяна на 06 февруари 2015 в 13:14 25953 21

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Излезе нова информация по статията, която сериозно засяга написаното в нея, прочетете я тук.

33 преподаватели от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) са обявили днес, че подават оставка в знак на протест със случващото се с елитното учебно заведение.


Това съобщи за OFFNews родител на ученик от гимназията. В знак на солидарност множество ученици също са заявили, че се отписват от НГДЕК и ще отидат в други училища.

Информацията все още не е потвърдена от ръководството на училището. Опитите на репортера на OFFNews да се свърже с директорката Мариела Папазова удариха на камък.

Реакцията на преподавателите идва дни, след като на 3 февруари беше решено училището да се върне в сградата в кв. "Модерно предградие", но профилираното обучение в XI и XII клас да остане в сградата на 13-о училище край Женския пазар.

Профилираните часове в елитната гимназия са 5 и са разделени на блокове от по 2 и 3 учебни часа. Не е ясно дали тези блокове ще бъдат провеждани в един учебен ден, тъй като това зависи от изготвената от училището програма.

Това означава, че преподавателите и учениците от 11-и и 12 клас минимум веднъж, а най-вероятно 2 пъти седмично, ще трябва да пропътуват цялото разстояние от "Модерно предградие" до "Женския пазар", след което евентуално да се върнат до "Модерно предградие", за да довършат учебния си ден.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари 2014 г. бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.02 2015 в 17:20


Най-голямото нещастие на НГДЕК е, че бе прието чавето на др. Репуц, чийто баща е ченгето Юлии, приятел на Добри Джуров. Оттук насетне нещата се развиват както във всяка една област, до която се докосне въпросната личност Репуц т.е. всичко се разпада. Но когато си внушиш, че представляваш нещо, а всъщност си алчен, некомпетентен, прост, глупав, но и нагъл резултатът е такъв- Репуц....

07.02 2015 в 00:23

Закривай!

07.02 2015 в 00:15

Леле 07 - Никаква грешка,този,който не знае пунктуацията си ти.Виждала съм невероятно тъпи правописни грешки и в сериозни сайтове,и по телевизията,но в случая в цялата статия има една единствена излишна запетая ---> тази тук ---> "седмично, ще трябва" ,а не там,където си посочил. Нищо друго извън правилата!Статията си е грамотна.

06.02 2015 в 22:04

Хота, престанете с този антагонизъм. Не знам дали ще съм граматически издържана, но... аз не съм от елита, дъщеря ми реши да ъчи в тази гимназия, кандидатства и не изкара 3.75, а повече и сега учи там. Образованието е компроментирано по принцип, т.е., каквото ние инвестираме, лично, в децата си, това ще излезе. Не зависи от това дали е в НГДЕК, перва ангийска или където и да било. Грозното в този случай е, че децата не могат да учат нормално, защото едни хора са направили един безмислен проект, за да вземат едни пари, които сег трябва да отчетат. Иначе за гимназията.... едно съм сигурна, че дъщеря ми ходи с удоволствие и уважава всичките си учители, което отдавна не съм виждала и чувала. А най-важното, тя е жива, креативна и с дух.

06.02 2015 в 19:37

Като слушаш профаните, които по цял ден висят в кафетата и единствената мисъл в главата им е как ще се "натряскат" вечерта, нормално да чуеш лоши неща за преподавател, който за другите (хората с интерес и отлични оценки) е невероятен и незаменим. Включително голяма част от първите наскоро оцениха Бъчварова по начина, по който останалите я оценявахме от самото начало - като невероятен преподавател, а впрочем и човек.

06.02 2015 в 18:24

Подкрепям директор Папазова. Пожелавам й смелост в борбата срещу безотговорните, алкохолизирани и с нисък морал учители уволнени от нея. В борбата й те отново да бъдат върнати на работа за сметка на качествени преподаватели. Пожелавам й и сили да се бори срещу схемата да вземем едни пари и комисионни и да ги изхарчим, без значение какво и кого съсипваме.

06.02 2015 в 17:48

................По-извисените духом искат да се равняват с мъдреците, вие ги дърпате в помийната си яма, която обитавате със злорадата си глупост.........Ето я цялата истина, казана от Зорница без капка срам! Излиза така, че НГДЕК може да вирее само на жълтите павета. Или в центъра на София, или ще лъсне какъв умопомрачителен снобизъм витае около т.нар. училища за гении. Същата е история и с лицея в Горна баня. Деца на разни високопоставени отрепки, които смело поемат "La strada della droga". Така изглеждат нещата от помийната яма.......

06.02 2015 в 17:36

А след 'МОЛЯ ВИ'няма ли запетая? ? Аман от злобни коментари на вманиачени пуристи по форумите. Няма безгрешни, дори и сред добре познаващите граматиката.

06.02 2015 в 16:57

Ако продължават като нищо ще стигнат до тотално разтуряне на гимназията, не им ли е ясно това? От там нататък нататък вече ще е късно да се прави каквото и да било! Толкова ли е трудно да се намери някаква свястна трета сграда?

06.02 2015 в 16:51

Истината е, че класическата гимназия умря в момента, в който беше преместена от "Иван-Асен" в Люлин!