Премиер и президент призоваха българите да гласуват масово

Борисов: Благодарен съм на Господ, че останАхме живи

OFFNews 11 юли 2021 в 11:21 1938 0

Румен Радев

Голяма част от политическите лидери гласуваха още в първите часове на изборния ден.

Служебният премиер Стефан Янев призова всички да гласуват масово, защото "от нашия глас зависят достойните старини на родителите ни, бъдещето на поколенията след нас, за да я има България - просперираща, цъфтяща и достойна". Надявам се в края на деня да имаме изборен резултат, който да отразява реалната електорална нагласа на всеки един български граждани, каза премиерът. Янев гласува в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов".

Президентът Румен Радев гласува в 11 ч. и също призова българите да излязат и масово да гласуват. Според него това е мярката за преодоляване на опити за преиначаване на вота, както и път към създаване на работещи правителство и парламент. 

Благодарен сън на Господ, че останАхме живи - на 4 пъти повтори бившият премиер и лидер н ГЕРБ Бойко Борисов. Според него у нас се провеждат "избори по венецуелски, по Мадурски" и ги правят "деветосептемврийците", които давали хората на прасетата. В страната са опашки, в чужбина - хаос по секциите, ЦИК спа до 9 ч., всякакви хора бърникат по машините, изреди Борисов. ГЕРБ обаче нямало да поиска касиране на вота, за да се видело "мутренското съдържание" на организиращите изборите.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова акцентира, че трябва да се направи кабинет, защото предстоят важни решения за бюджета за следващата година, за плана за възстановяване и устойчивост, нужна е и реакция срещу повишаването на цените чрез повишаването на доходите. Нинова прогнозира по-ниска избирателна активност, но и по-добър резултат за БСП спрямо изборите на 4 април. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че дясното обединение е за работещо правителство, но не какво да е, а което да има волята и капацитета за дълбока трансформация на държавата. "Да обърнем нова страница. България трябва да премине към същностна промяна, за да реализира пълния си потенциал. Изключително съм оптимистичен, просто трябва да си свършим работата", каза Иванов. Той апелира хората да имат повече доверие към новия начин за гласуване. Според него всички опити да се внуши страх и да се създаде хаос около изборния процес са се оказали неуспешни. "Правим всичко възможно изборите да са честни и очаквам да са такива", каза съпредседателят на "Демократична България", но допусна, че са възможни някои корекции в Изборния кодекс в следващия парламент след като се види практиката. Иванов добави, че очаква изненадващ резултат за "Демократична България".

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в София, без да направи изявление.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, държавността и демокрацията. Самият той гласува с машина и поиска от комисията инструктаж. „Аз още 2009 година съм участвал в правенето на алгоритъма за изграждането на този модел на гласуване. Аз много добре познавам алгоритъма за гласуване, но е задължение на СИК избирателят, който е стигнал до секцията, да му съдейства да упражни правото си на глас. От тази гледна точка самият аз поисках да видим дали СИК изпълнява задълженията си и както видяхме комисията бяха перфектни. Нещо повече – видяхте, че ми съдействаха да си попълня декларацията, че няма да гласувам на друго място“, коментира той. 

Според него контролните разписки трябва да се броят, за да има доверие в изборния резултат. "Аз, ако съм член на секционна комисия, няма да сложа подпис, преди да съм преброил контролните разписки“, заяви Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС гласува в СУ "П.Р. Славейков" в Кърджали.

„Гласувах за обикновените хора. Политическата класа се занимава със себе си. Време е дневният ред на обикновените хора да бъда изведен напред“, каза Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън!“) пред изборната секция. „Парите да стигат до хората и бизнеса, а не само до приятелския кръг. Гласувайте, гласувайте, гласувайте!“, призова тя и добави, че от утре България наистина ще бъде друга.

Гласувах връщането на държавността да продължи, гласувах за държава с правила и закони, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас. „Само масов вот ще покаже, че сме преборили страха, че сплашванията с машинното гласуване, с манипулации не могат да ни накарат да си останем у дома, а ще излезем и ще дадем своя глас за нашето бъдеще. Да бъдем отговорни към себе си и към децата си и да направим своя избор“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови