По колко пъти гласуват тези мургави наблюдатели на ДПС?

Владимир Йончев 25 май 2014 в 13:04 28438 8

За схема за многократно гласуване алармира нашият читател Димо Калайджиев.

Пред моята секция пред 122 училище в София видях три коли с монтанска регистрация, пълни с мургави пътници.

На гърдите им има табелка "Наблюдатели". Влязоха и гласуваха в секцията.

Но вместо да наблюдават изборния процес, както се очаква от едни наблюдатели, излязоха и се качиха на колите.

Докато се качваха успях да ги попитам какви са. Обясниха ми, че са наблюдатели и ме питаха дали и аз съм от техните. Тарторът им  обясни, че той е човекът, който отговаря за "Илинден". (Район "Илинден" е доста далеч от "Лозенец", където е 122 училище)

След като разбраха, че съм обикновен гражданин, казаха, че са от ГЕРБ и потеглиха. Няколко минути по-късно разбрах, че лъжат.

Веднага отидох и сигнализирах председателката на секционната комисия, че тези хора с монтанската регистрация не са от квартала.

- Не само не са от квартала, но не са и от нашия град. Представиха обаче удостоверение от фондация "Младежка толерантност", че са се отписали от Монтана. Така ние сме длъжно да ги допуснем да гласуват.

"Младежка толерантност" е фондация на ДПС, която регистрира най-голям брой наблюдатели на изборите, многократно надхвърлящ броя на традиционните организации, наблюдаващи от 25 г. изборите.

Димо Калайджиев е успял да напарви няколко кадъра от далеч на мургавите наблюдатели.

Те са изпратени и в агенция "Булфото".

Теоретично наблюдателите не би трябвало да могат да гласуват повече от веднъж, защото секционната комисия трябва да прибере удостоверението им за гласуване на друго място.

Въпросът е обаче колко удостоверения имат. Дали е само едно или са десетки? Защо 3 коли ще се вдигнат от Монтана до София, и ще се задържат в секцията само, докато гласуват.

Има ли система, която да установи дали наблюдателите не са гласували многократно с различни удостоверения?

OFFNews ще зададе тези въпроси на ЦИК и ще подаде сигнал по случая.

Ето и снимките:

Минути след нашата публикация в сайта kiro.bg се появиха снимки на същите "наблюдатели", които са дали своя вот и в 120 училище отново в "Лозенец".

В описанието на мургавата група съвпадат монтанската регистрация на автомобилите и синьото сако на един от "наблюдателите".

Сигнали за нарушения в изборния процес можете да подавате и на сайта "За честни избори"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови