Официално: Местни избори и референдум на 25 октомври

OFFNews 10 август 2015 в 13:36 8166 9

Снимка БГНЕС

Със свой указ държавният глава Росен Плевнелиев насрочи избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 година.

С друг указ президентът определи 25 октомври 2015 г. за дата за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“.

Миналата седмица депутатите гласуваха в парламента въпросите за референдума, предложени от Плевнелиев.

Парламентаристите гласуваха самостоятелно трите въпроса и приеха да се проведе референдум само с един от тях.

„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври.

По този повод президентът заяви, че решението на НС не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

"Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната", се каза в позицията, разпространена от прессекретариата на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!