Христо Проданов: БСП се готви задълбочено за решаване на проблемите на хората. Дано и другите партии го направят

OFFNews 23 октомври 2021 в 19:25 1354 0

БСП поема своята отговорност към българските граждани. Готови сме със законодателни инициативи, които сме заложили в своя план за първите 100 дни управление, както и средносрочни и дългосрочни мерки, които са заложени в бюджета за 2022 г., обяви водачът на листата на „БСП за България“ в 23-МИР София пред БНТ.

Той обясни, че още от самото начало бъдещото правителство ще бъде подложено на натиск от две страни – международен и вътрешен. Международният ще бъде по линията на приемането на Република Северна Македония в ЕС. Проданов подчерта, че БСП е „за“ това, но след като бъдат изпълнени всички условия, които има по договор Северна Македония към нас. Социалистът коментира, че левицата иска да разбере позицията на всички партии, участващи в изборния процес по този въпрос, защото остава усещането, че някои партии само гласно споделят позицията на левицата, но не е така.

"Българските граждани имат право да знаят, за да не се окаже излъган някой след изборите", категоричен бе той.

За вътрешния натиск Проданов обясни, че ще бъде свързан със социалните вълнения вследствие на високата инфлация, повишаващите се цени.

Като приоритетни мерки, които левицата ще предложи, Проданов посочи – 200 kWh енергия за енергийно бедните семейства, преразпределение на свръхпечалбите на производителите и търговците на ток; намаляване от 20 на 9% на ДДС за производителите и търговците на енергия, както и на храните в малката потребителска кошница. По думите му не трябва да забравяме, че от 01.01.2022 г. и битовите потребители ще излязат на свободния пазар.

"Ако не бъдат предприети мерки, за да се отложи тази дата и да се нормализира положението, не ми се мисли за каква социална криза ще става въпрос", предупреди социалистът.

Той подчерта, че левицата ще търси консенсус в следващия парламент за отлагане на тази дата. Според него случващото се в момента с цените на тока ясно показва, че приказките за постигане на леви резултати с десни мерки не е вярно.

"Излизането на свободния пазар е дясна мярка, но със случващото се сега виждаме, че няма как да се стигне до ляв резултат", допълни Проданов. Той опроверга думите, че „Няма ляво, няма дясно“: „Ние сме лява партия и предлагаме леви решения, разумните решения. Ще се опитаме в тази кампания да убедим хората, че нашите решения са работещите, разумните, правилните с номер 33 в бюлетината“, каза още социалистът.

На въпрос за политиките на левицата за младите хора Проданов посочи – доходите от труд на лица до 26-годишна възраст да не се облагат с данък; за всяко 2-ро и 3-то дете по 6 500 лв. еднократна помощ; семейно подоходно облагане – за всяко дете да се приспадат 550 лв. от данъка на единия работещ родител.

Христо Проданов отбеляза, че БСП се бори да покачи доверието на българите и у нас, и в чужбина. „Доказахме и в 45-то, и в 46-то Народно събрание, че БСП е сериозната, диалогичната и разумната партия, която знае какво иска и как да го постигне“, обясни той и припомни, че левицата е провела редица срещи със синдикати, браншови организации, работодатели за съставяне на мерките, с които се явява пред българските граждани.

"Обсъдихме с всички тях предлаганите мерки, за да има голяма обществена подкрепа, защото сроковете, в които ще трябва да бъдат задействани и прилагани тези мерки ще бъдат много малки", подчерта социалистът. По думите му, ако Народното събрание се сформира около 25.12.2021 г., необходими са 10 дни за съставяне на комисии и се стига около 5.12.2021г.

"До края на годината ще трябва да се вземат мерки и да се приеме бюджет 2022 г. Осъзнавайки сериозността на ситуацията БСП се подготвя изключително задълбочено за старта на 47-то Народно събрание. Дано колегите, които се обявяват за промяна, да направят същото“, коментира той. Социалистът подчерта, че БСП е доказала своята роля като единствена партия, която 12 години се е борила със статуквото и на площада и в парламента.

На въпрос за „зеления серитикат“ Проданов заяви, че БСП от началото на COVID-кризата има последователна позиция. „Когато е трудно трябва да има правила – при каква заболеваемост и при каква смъртност какво ще се случва, така че хората да са наясно“. По дмите му прави впечатление едно съобщение отпреди три дни за една от скандинавските държави, че от 01.11.2021 г. въвежда „зелен сертификат“. „Правителството 15 дни по-рано предупреждава хората какво ги очаква“, подчерта той. Социалистът заяви, че БСП не прави разлика дали министърът се казва Ангелов или Кацаров, а държи на политиките, които се провеждат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови