Сабрутев: Прокуратурата да провери дали с 'Турски поток' Борисов ни направи съучастници във войната

"Повече от притеснителна е общата риторика между ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН", смята той

Йорданка Веселинова 28 септември 2022 в 11:14 8108 5

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Венко Сабрутев

Направи ли ни Борисов съучастници във войната в Украйна? Защо служебният кабинет и президентът вещаят апокалиптични сценарии за тази зима? Какви антикризисни мерки ще предложи "Продължаваме промяната"? Защо обвързването на минималната работна заплата със средната ще гарантира по-справедливи доходи? На тези въпроси в интервю за OFFNews отговаря бившият депутат от 47-НС от групата на "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

Венко Сабрутев беше зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика в 47-НС. Той е икономист по образование - магистър по "Управление на международни проекти" и магистър по "Маркетинг" от Университета за национално и световно стопанство.

Преди да влезе в политиката, Венко Сабрутев натрупва над 15 години професионален опит в големи международни и местни компании. Последните 10 години работи в сферата на енергетиката, няколко години от които заема и ръководни длъжности в компании от двата дяла на сектора – горива и електроенергия. В кариерата си натрупва значителен опит в управлението на мащабни проекти, търговията, маркетинга, иновациите и устойчивото развитие.

Сабрутев е пети в листата на "Продължаваме промяната" в 23 МИР София и пети в листата в 11 МИР Ловеч.

- Г-н Сабрутев, служебното правителство вещае апокалиптични сценарии за тази зима. Антон Кутев дори заяви, че зимата "ще става дума за човешки животи". Каква е Вашата прогноза?

-Зимата ще е такава, каквато я подсигури служебният кабинет. Ако осигурят устойчиви доставки на природен газ на ниска цена, зимата ще е като всяка друга. Ако не се справят, ще трябва да отговарят на въпроса защо отказаха 6 от 7-те договорени от кабинета „Петков“ танкера с евтин газ. Напомням, че още с първия танкер, цената на газа в България спадна с 30%. И този път лъжите, че нямало слотове за разтоварване няма да минат, защото официално от Гърция беше потвърдено, че има свободни слотове.

Относно изказването на Антон Кутев, много притеснителен е фактът, че най-висшестоящите представители на служебния кабинет дават разнопосочни послания за политиката, която водят за осигуряване на природен газ за България.

Един служебен министър казва, че преговарят с Газпром, втори казва, че не преговарят с Газпром, трети казва, че не министерство на енергетиката, а Булгаргаз преговаря с Газпром, четвърти пък казва, че са получили от Москва отказ от преговори. На кого да вярваме? На практика служебният кабинет засипва българското общество с неясна и противоречива информация.

Ние стартирахме реална диверсификация на доставчиците - това, което Борисов ни излъга, че е направил. В условия на война и общоевропейска газова криза, Кабинетът „Петков“ договори необходимите количества газ, при това на по-добра цена от тази на Газпром по договора на Борисов, с което да изкараме спокойно предстоящия отоплителен сезон.

- Тогава как си обяснявате този тип реторика, идваща както от политическите Ви опоненти, така и от служебния кабинет и президента Радев?

- Повече от притеснителна е общата риторика между ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН. Четирите партии на практика бяха сформирали коалиция в рамките на 47-ото Народно събрание. Те свалиха правителството на Кирил Петков и искаха да съставят тяхно правителство – правителство на статуквото. Единственото нещо, което ги спря беше гневът на хората – всички тези хиляди граждани, които спонтанно се събраха пред парламента, за да покажат, че няма да допуснат подобен кабинет. Сега видимо тези партии продължават своята обща риторика и политика. Гражданите трябва да научат истината, че гласувайки за Възраждане, гласуват за ДПС и ГЕРБ и обратно – тези, които гласуват за ДПС, гласуват за Възраждане. Всичко това се видя по време на гласуването на актуализацията на бюджета в парламента. Възраждане гласуваха законопроекти на ДПС.

Колкото до служебния кабинет, вероятно предишното управление е най-удобна цел, с която да се оправдаят определени решения. Силно се надявам, че нищо друго не стои зад опитите за всяване на хаос, който е хранителната среда на корупцията и безотговорността. Защото именно това видяхме по отношение на газа – особено със скоростното създаване на кризисен щаб, който...за какво беше създаден? За да не осигури слотовете за танкерите?

- Как ще коментирате изказването на Румен Радев, че понижението при цените на горивата се дължи на работата на назначеното от него служебно правителство?

- Цените на горивата спаднаха само и единствено заради спада на цената на суровия петрол на световните борси – тенденция, която започна по времето на Кирил Петков, а сега се отразява чувствително и на цените по бензиностанциите. Смешно е да се твърди, че служебният кабинет може да диктува цените на световните борси. 

- На 9 септември "Булгаргаз" предложи 30% по-ниска цена на газа за октомври, като тук влиза и единият от договорените седем танкера. На какво се дължи понижението и как ще коментирате решението на служебния кабинет да се откаже от останалите осем? Каква е вашата прогноза за ноември? (“Булгаргаз” и МЕ вече излязоха с прогноза за над 12% увеличение)

- Понижението с 30% на цената на газа в България се дължи на включването в общия микс на един от седемте танкера с втечнен газ, които Кирил Петков договори и остави на служебния кабинет, който трябваше да осигури разтоварването им. Ако разполагахме с останалите танкери, нямаше да има прогнози за увеличение на цената на природния газ в следващите месеци и зимата щеше да е осигурена.

Колкото до слотовете - доказателство, че е имало такива, че все още има слотове за разтоварване, е фактът, че тези дни служебното правителство пусна търг за нови танкери с втечнен газ, за които също ще трябва да осигурят слотове за разтоварване.

Можехме да имаме сигурни и евтини доставки на газ за предстоящия отоплителен сезон, но за съжаление служебният кабинет не направи необходимото, за да довърши започнатото от редовния кабинет.

- От служебния кабинет се чуваха различни твърдения за това дали продължаваме или не да изпращаме заявки към "Газпром". Ако това не се е случвало, то отслабва ли се българската позиция при евентуален арбитраж?

- Надявам се, че е грешка изнесената информация, че служебният кабинет е прекратил изпращането на заявки към Газпром. Това на практика означава неизпълнение на ангажиментите по договора от българска страна. Същото, не само поставя под риск евентуален арбитраж на Булгаргаз към Газпром, а и поставя българската страна под риск от евентуален арбитраж от Газпром към Булгаргаз. Няма да скрия, че изнесената информация е крайно притеснителна. Службите незабавно трябва да направят проверка по случая. Може да се наложи всички ние да плащаме милиарди лева неустойки от подобно престъпно нехайство.

- Каква е краткосрочната и дългосрочната Ви визия за енергийната диверсификация? Какво е отношението Ви към идеята за поставянето на фотоволтаици за собствени нужди върху покриви на блокове и други големи сгради?

- Много на брой доставчици с относително еднакъв дял на доставките. Това представлява истинската диверсификация. Не тази на Борисов – 90% от количествата да идват от любимия му Газпром.

За постигане на пълна енергийна независимост на страната, трябва да се започне активна работа по постигане на енергийна независимост на отделните потребители. Знаете, че по предложение на „Продължаваме промяната“ беше променено законодателството, с което облекчихме драстично процедурите за изграждане на ВЕИ мощности за собствени нужди – и за бизнеса, и за домакинствата.

- Как ще коментиранте твърденията на ИТН, че на мястото на обещания завод за електрически автомобили край Ловеч има парк за фотоволтаици?

- ИТН загубиха две години от живота на българските граждани, които искаха промяна. Сега се опитват да се върнат на политическата сцена.Те съсипаха няколко парламента. Надявам се, че хората помнят това и няма да допуснат те за пореден път да минират опитите за истинска промяна в България.

Относно завода за електромобили край Ловеч – както стана ясно, в индустриалната зона, където се изгражда завода, има и проект за изграждане на фотоволтаичен парк. Фотоволтаичният парк не се изгражда на мястото на завода, а до него. Заводът за електрически автомобили е в процес на строеж! А подобни нескопосани политически атаки срещу международни инвеститори, само влошават инвестиционната среда в България. Големите инвеститори не желаят политически димки около своите инвестиции. Ето такива откровени лъжи карат инвеститорите да инвестират в други държави, а не в България.

- Как ще коментирате идеята на ГЕРБ за въвеждане на мита за вноса на уралски нефт, което според тях щяло да намали цената на горивата?

- ГЕРБ първо трябва да дадат обяснение за много техни действия, с които са осигурили високи цени на горивата в България. Визирам отдаването на дългогодишна концесия на нефтено пристанище на България на Лукойл на цената на 3 магазина в мола. Липсата на конкуренция при петролните бази, където монополист е отново Лукойл. И това, че Лукойл Нефтохим десетки години не плаща данъци в България. Напомням, че партньор на карти на Бойко Борисов беше шефът на Лукойл.

В момента оскъпяването при горивата идва от изключително високите цени на застраховките за пренос на нефта, които се качиха в небесата, както и от високите цени на газа и електроенергията, които участват в производствения процес. Всяко допълнително обмитяване трябва да се прави след внимателен разчет на възможните ефекти – дали ще оскъпи един продукт, дали ще доведе до възможен дефицит или спекула.

- Сметките до момента показват, че следващото правителство ще е коалиционно. Ако се наложи отново да работите с БСП, каквато готовност декларират Кирил Петков и Асен Василев, то ще направите ли компромис по темата "Газпром" - от левицата настояват за руски газ?

- През годините Газпром се доказа като нелоялен партньор. За последните няколко години спират доставките за България три пъти. Също така цената на газа по договора с Газпром е космическа. Космическата цена беше подсигурена от правителството на ГЕРБ през 2019 г. Тогава Борисов ни каза, че сменя формулата за ценообразуване по договора с Газпром, за да ни намали сметките с 50%, а всъщност се оказа, че Борисов е подсигурил за най-бедната държава в Европа, възможността Газпром да увеличи цените си 4 пъти. Не 4%, а 4 пъти! 400%!

Осигуряването на диверсификация, устойчиви доставки и най-ниски цени на газа е национален интерес. Всички партии трябва да работят това да се случи.

- Разногласия с БСП се очакват и при закупуването на вторите 8 F-16. Твърда ли остава позицията Ви за сключването на договор със САЩ тази есен и поемате ли ангажимента за насочване 2% от БВП за отбрана? (Още в 47-НС от БСП се обявиха против закупуването на нови изтребители заради нуждата от повече средства за социални програми.)

- Не виждам основание за разногласия, защото, както знаете, за да имаме пълна ескадрила, ни трябват 16 самолета. Цялата инфраструктура, която изграждаме, е за този тип бойни самолети. Категорично подкрепяме насочването на 2% от БВП за отбрана, защото армията ни изостава откъм бойни способности, страда от десетилетия безхаберие. Разбира се, не може просто да бъдат изсипани едни пари. Нужни са подробни разчети и ключови, стратегически инвестиции – в хора и техника, за да може да разширим бойните способности реално.  

- В началото на месеца Росица Велкова заяви, че дефицитът през 2023 г. ще е рекорден - 11,3 млрд. лв. (6,8%) Какво е състоянието на бюджета? Правилни ли са сметките на Велкова, която само допреди няколко месеца отговаряше за държавния бюджет като зам.-министър на Асен Василев?

- Служебният кабинет пое управлението на държавата от кабинета на Кирил Петков в условия на растяща икономика (реален ръст на БВП от над +4%), пълна държавна хазна (+1,5 млрд лева преизпълнение на приходната част), по-нисък външен дълг (с 2 млрд. лева по-малко от заварения).

Служебният кабинет и Росица Велкова трябва да отговорят на въпроса къде планират да похарчат тези 11,3 млрд лева дефицит + наличните 1,5 млрд лева? Това е колосална сума пари. Напомням, че ролята на служебния кабинет е да осигури управлението на държавата до избирането на редовен кабинет, а не да прави дългосрочни политики, особено касаещи разходване на огромни средства, включително теглене на заеми, които ние и нашите деца ще трябва да изплащаме.

- По-късно се появи доклад на МФ, предвиждащ големи икономии. Как ще коментирате текстовете?

- Няма да отстъпим от исканията си за силен социален пакет, който да помогне на хората да се справят в условията на висока инфлация. Показахме, че пари в бюджета има, когато се спрат кражбите. Не просто изпълнихме приетия бюджет, и то в условията на война, а допълнително приехме антикризисен пакет без това да счупи държавните финанси.  

- "Продължаваме промяната" планира ли тегленето на нов държавен дълг или вдигане на данъците?

- Не подкрепяме увеличението на данъците към този момент. Смятаме, че в държавата има достатъчно средства, когато те не изтичат към няколко фирми, свързани с бившите управляващи.

- Ще предложи ли "Продължаваме промяната" нов пакет от антикризисни мерки?

- Планираме множество мерки, като например:

- запазване на компенсациите за високите цени на електроенергията за бизнеса;

- въвеждане на компенсации за високите цени на природния газ и парното за битовите потребители;

- въвеждането на две тарифи за тока и парното, така че да осигурим минималното потребление на по-добра цена;

- мащабна национална програма за енергийно обновяване на сградния фонд в страната – частни и публични сгради;

- програма за стимулиране изграждането на енергийно ефективни отоплителни инсталации (термопомпи).

Разбира се, ще обсъдим множество варианти за антикризисни мерки.

- Планирате ли ново увеличение на минималната работна заплата при приемането на Бюджет 2023?

- България продължава да е най-бедната държава в Европа – с работещи бедни и пенсионери, които едва си позволяват храна и отопление, а за някои това е лукс. За това са виновни схемите на миналото, политици като Борисов. Те целенасочено задържаха доходите в България.

За 12 години управление на ГЕРБ, почти 1 милион българи напуснаха България – до това доведе управлението на Бойко Борисов. Всички те отидоха в чужбина, за да търсят справедлив живот и нормални доходи.

България трябва да работи в посока вдигане на доходите. Минималната заплата трябва да расте постоянно. Практиката показва, че размерът на минималната работна заплата не трябва да зависи от политиците, защото те удобно забравят да я увеличават. Затова планираме да увеличим минималната заплата и след това да я обвържем със средната за страната. Така, когато икономиката расте (а с нея и средната работна заплата за страната), автоматично ще расте и минималната работна заплата.

- Няколко пъти до момента от ПП сте говорили да обвързването на минималната и средната работна заплата. Кога е реалистично това да се случи и какъв ще ефектът?

-  Ефектът ще е, че няма да се стига до безумни преговори всяка година между управляващи, работодатели и синдикати, а ще има предвидимост за бизнеса. Също така, този механизъм ще подсигури, че работещите в България ще получават адекватно заплащане за труда си, ще намали и изключителното неравенство, на което сме свидетели в страната. 

- Кои от мерките в сектор Енергетика по ПВУ ще осъществите до края на годината?

- Няма твърде много време до края на тази година. В нашата програма обаче има редица заложени мерки. Някои от тях вече изпълняваме, а законопроектът, либерализиращ експлоатацията на възобновяеми енергийни източници за лично ползване, е една от важните първи стъпки. Както споменах по-рано, обмисляме мащабна национална програма за енергийно обновяване на сградния фонд в страната, програма за стимулиране изграждането на енергийно ефективни отоплителни инсталации и т.н.

Ще заложим на стратегически инвестиции, включително провеждането на прозрачна процедура и изпълнение на проекта за удвояване капацитета на газохранилището в Чирен, което трябва да се случи до две години, ще стартираме незабавна рехабилитация на авариралите мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, а друг от приоритетите ни ще бъде изграждането на проекта „Яденица“.

-Преди време Атанас Атанасов от ДБ предложи създаването на временна парламентарна комисия Турски поток. Ще работите ли по тази тема в следващия парламент?

- Турски поток е символът на корупцията в България. Гордостта на големия диверсификатор Бойко Борисов.

Борисов бетонира руските интереси, като изгради 474-километровия тръбопровод само за 1 година с нашите пари. За 12 годишното си управление не построи 4 пъти по-късото трасе на интерконектора Гърция-България или поне една детска болница!

Твърдо ще работим в посока изясняване на обстоятелствата около похарчените 3 млрд. лева за Турски поток. Нещо повече, ще изискаме от службите доклада, с който са предупредили Бойко Борисов и Теменужка Петкова, че изграждането на Турски поток ще позволи на Русия да започне война с Украйна. Прокуратурата трябва да прецени дали с тези си действия, Борисов ни е направил съучастници във войната. Сега Русия нахлу в Украйна, започна тази ужасяваща война, а всички ние в Европа плащаме цената на войната през инфлацията – всяко българско домакинство плаща средно 500 лева повече на месец в следствие на войната, благодарение на Борисов.

- С каква заявка влизате в предизборната надпревара и какви са основните Ви приоритети?

- Успяхме да увеличим пенсиите, да направим детските градини безплатни, да стартираме с първите стъпки в борбата с корупцията, разобличавайки схемата на „Капитан Андреево“. Ще продължим започнатото, ще си довършим работата. Това означава, че ще увеличим отново пенсиите, ще работим за увеличение на доходите на всички български граждани, ще въведем механизма за минималната работна заплата, ще приемем проект за КПКОНПИ, за да може да има реални действия срещу корупцията. 

Парламентарни избори 2022 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

29.09 2022 в 09:32

Сегашната прокуратура по-добре нищо да не проверява.

318

3

Valioka

28.09 2022 в 14:18

Просто, по-просто, най-просто, бай пешо от перник (n)...

10298

2

AntiZ

28.09 2022 в 13:11

Най-голямата група в така наречената пета колона си има име, герб се нарича. Изпражнението на мутрофанова, наречено копейкин е само едно кресливо джудже. С този боклук не си заслужава да се занимава човек, защото само може да се изцапа. Банкянският простак е този, който един ден ще дава отчет какви ги е вършил той и тези около него.

-5489

1

Корнелия и просто Киро със санкциите и продажбата на оръжия ни направиха съучастници във войната. Другото са глупости.