Вторите пенсии ще се дават по три начина - накуп, разсрочено или доживотно

Комисията за финансов надзор се обяви срещу проекта, внесен от правителството

OFFNews 15 януари 2021 в 12:12 3682 0

Вторите пенсии ще се дават по три начина - накуп, разсрочено или доживотно. Това е заложено в проекта на правителството за промени в Кодекса за социално осигуряване, който беше приет на първо четене днес.

Единият вариант е пожизнено плащане за хората, които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да получат поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Това би означавало, че през текущата година най-ниската пожизнена пенсия от втория фонд ще е 45 лв. на месец. 

Разсроченото плащане за определен брой години е за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 пъти размера на минималната. Срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера. 

Накуп ще си вземат парите тези с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си. Втората пенсия ще може да се взема 1 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране от НОИ. 

Въвежда се възможност втората пенсия да се наследява. Това ще става, ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена. 

Осъвременяване всяка година

Комисията за финансов надзор има становище от 34 страници за предложените от правителството промени. Едното предложение е вторите пенсии да се осъвременяват всяка година на 1 юли, като държавните. От КФН твърдят, че актуализирането на размера на втората пенсия не е уредено в цялост и трябва да е максимално ясно разписано в КСО, за да имат хората яснота.

В последния момент управляващите защитават стабилността на пенсионната система, каза председателят на Комисията по социална политика д-р Хасан Адемов (ДПС) по време на дебата. Този проект има тригодишна история, която е изключително странна, каза Адемов. Става въпрос за 3 835 778 български граждани, които имат партиди във втория стълб, обясни депутатът. 

Според него голяма част от препоръките на Комисията за финансов надзор нямат място във внесения от Министерски съвет законопроект. "В един момент се оказва, че Комисията за финансов надзор, която е държавен регулаторен орган, се обявява против проекта, който е внесен от Министерски съвет", допълни още д-р Адемов. Той уточни, че предложенията на комисията биха могли да намерят място в надграждат проект.

"Нещо много важно. Капиталовата адекватност и гаранциите в проекта на Министерски съвет са изцяло по предложение на Министерство на финансите, съгласувано с Комисията за финансов надзор. Това е писмо, което го има и сега в Министерство на труда и социалната политика, внесено от тогавашния министър на финансите. Сега в един последващ етап да оспорваме капиталовата адекватност и гаранциите с по-високи размери означава, че някога не сме си свършили работата, както трябва. Това е нашият аргумент да се въздържим", заяви още председателят на Социална комисия.

С промените в КСО се бърза, защото през септември трябва да започне изплащането на втора пенсия за 17 000 жени, родени през 1960 г.

БСП също се противопоставиха на проекта. Проф. Румен Гечев обяви, че БСП са против да бъдат защитавани интересите на частните пенсионни фондове. "Искам да подчертая в самото начало, че в момента обсъждаме на първо четене законопроект, който касае 17 млрд. и 400 млн. лв., от които зависи стабилността на финансовата система, а от друга бъдещето на пенсионерите и техните пенсии. Поради тази причина ние изразяваме пълно недоумение защо продължава практика на сега управляващите да вкарват проектозакони за 18 млрд. лв. последните секунди преди изборите", каза още проф. Румен Гечев.

Той обърна внимание, че този проектозакон е влязъл в комисията по бюджет и финанси онзи ден след обяд. Гечев добави, че Комисията за финансов надзор в становището си казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови