Влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ е вредно. Ще има тежки последствия

Христина Вучева 08 март 2018 в 11:19 6399 1

Снимка БГНЕС

Ако някой наистина желае да защити многобройните потребители на услугата, предоставяна от електроразпределителното дружество ЧЕЗ, единственото, което трябва да направи, е следното:

Първо, прекратяват се всякакви разговори и преговори с дружеството на г-жа Върбакова.

Второ, в кратък срок се извършват промени в Закона за енергетиката така , че да се засилят правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Комисията от своя страна трябва много внимателно да прегледа всички свои наредби и подходи, засягащи отношенията на обществото с всички субекти, участващи в производството, разпределението и продажбите на електрическа енергия.

Всички ние, обикновените граждани, трябва да внимаваме и да следим кои са членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране, кои партии ги предлагат и как те прилагат законите и наредбите.

Трето, поправките трябва да се обмислят, така че да не засягат необосновано действията на субектите, които спазват правилата.

Всякакво участие на правителството при покупката на акциите на ЧЕЗ, или пък на дружеството на г-жа Върбакова, ще бъде вредно, безсмислено и с много тежки последици за всички нас.

Всеки, който през 2004 г. беше си дал труда да прегледа опита на другите страни, анализите на много известни икономисти по света за особеностите на т. нар. специфични монополи, считаше приватизацията на преносните и разпределителни предприятия за погрешен ход. За съжаление, начинът по който се управлява държавният сектор у нас тогава, а и сега, дава предимства на т. нар. пазарни фундаменталисти. Но все пак през изминалите 13 години практиката не потвърди основни твърдения на тогавашните вдъхновители на приватизацията на въпросните предприятия - първото, че ще спаднат цените на предлаганата услуга и ще се подобри решително нейното качество.

Този резултат трябва да се осмисли и да не се допускат повече догматични и лозунгджийски похвати, когато трябва да се решават значими обществени въпроси. Така че оставете избрания от ЧЕЗ купувач да си намери банки, които да го кредитират, а ние да следим внимателно как ще се управлява дружеството ЧЕЗ в България и да изискваме Комисията за енергийно и водно регулиране да работи съвестно и професионално. 

Б. ред. - Христина Вучева е доктор по икономика и професор по финанси. Тя е регистриран одитор-дипломиран експерт счетоводител. Проф. Вучева е бивш министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995 г./ Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС, откъдето го препечатваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки