Влизаме ли в чакалнята на еврозоната? Въпросът се решава днес

OFFNews 12 юли 2018 в 07:41 3055 1

Владислав Горанов

Очаква се днес финансовите министри от еврозоната да обсъдят искането на България да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, предпождащ еврозоната и банковия съюз. Това трябва да се случи на заседанието на Еврогрупата в Брюксел, пише агенция "Ройтерс", като се позова на свои източници.

В белгийската столица е финансовият ни министър Владислав Горанов, който ще представи постигнатото в неговия ресор по време на европредседателството, уточнява БНР. България ще подаде документи за членство в механизма, известен като "чакалнята за еврозоната", обяви министърът в началото на годината, а през юни еврокомисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис заяви: "За приемането на еврото страните членки трябва да покрият номинални критерии за присъединяване, с които България се справя твърде добре. В същото време съществува въпросът с тяхната устойчивост".

Вероятно на заседанието на еврогрупата ще бъде дадена целева дата за страната ни и в ERM II и в банковия съюз, пише още "Ройтерс".

Получаването на дата за влизане в ERM2 финансовият анализатор и бивш зам. финансов министър Любомир Дацов определи като "безспорно голям успех и едновременно шамар". Той прогнозира, че се очертава "карантинен период". "Аз бих го преглътнал, стига да има ясен хоризонт", пише той във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови