Везиева: Нередности за 24 млн. лева по програма ''Конкурентоспособност'' в Северозапада

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2021 в 16:45 1352 0

Една трета от установените нередности по ОПИК са в Северозападния регион. 94 от общо 333 нарушения са именно в Северозапада. Това е довело до корекция на 24 млн. лв. Най-много от нередностите са свързани с провеждането на обществени поръчки и начина, по който се закупуват средства за активи.

Това стана ясно на брифинг на министъра на икономиката Даниела Везиева за констатирани нарушения по проекти по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020".

"Общо по програмата са сключени 2 913 административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 2 063 млрд. лв.", каза още тя.

Проверката е показала още, че част от дружествата, подпомогнати с пари от Европа, са спрели дейност след приключване на проекта. По нейни думи икономическата среда в Северозапада не се е подобрила, въпреки насочените там грантови средства.

"Не отчитаме косвените ефекти, които търсихме в района. Не се е подобрила нито икономическата среда, нито е намаляла вътрешната миграция", подчерта министър Везиева. Тя допълни, че в следващите мерки, които са предвидени по новия програмен период и по Плана за възстановяване, ще се разработят допълнителни мерки за контрол, които да дават по-добра ефективност.

Министърът на икономиката заяви, че най-честите нарушения са регистрирани при фирми, които регистрират, че работят със софтуери в региона, а всъщност работещите са на други места. Други констатирани нарушения са с проекти за разработване и внедряване на иновации в предприятия, закупуване и разработване на софтуери, каза още тя.

От думите й стана ясно, че към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.

В отговор на въпрос относно промените в директорския борд на ДКК, служебният министър на икономиката подчерта, че продължава политиката на прозрачност и на осветляване на недобрите практики в холдинга. Везиева допълни, че не е уволнила Атанас Гогов от борда на директорите, а е подписала подписала протоколно решение за освобождаването му, изпратено от органите в ДКК. 

"Причината е пътно произшествие със служебен автомобил", каза още тя. 

Министърът на икономиката изрази надежда, че вече с новите членове на Съвета на директорите на ДКК, Министерството ще има вече повече възможности за контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК.

По думите й продължават конкурсите за смяна на членовете на борда на директорите на ВМЗ Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от "Монтажи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови