Великобритания отчете най-ниския си икономически растеж от шест години насам

OFFNews 11 февруари 2019 в 14:07 2985 6

Икономиката във Великобритания регистрира своя най-нисък растеж от шест години насам. За 2018 година увеличението е с едва 1,4%, съобщава Би Би Си.

От Националната статистическа служба на Острова уточняват, че през 2017 година растежът се е равнявал на 1,8%, а сегашните данни показват най-бавния темп от 2012 година насам.

Сред причините за това е спадът на различни производства, автомобилостроенето и други фактори. Очаква се тенденцията да продължи и през 2019 година заради Брекзит и слабата световна икономика.

Статистическата служба съобщава, че тримесечният растеж също е намалял, като се е понижил до 0.2% през последното тримесечие, при 0.6% през трите месеца до края на септември.

„Брутния вътрешен продукт се е забавил през последните три месеца на годината, а това се дължи на производството на автомобили и стоманени продукти, където се забелязва спад. Строителството също намалява“, коментира Роб Кент-Смит, който следи БВП в службата по статистика във Великобритания.

Той обаче казва, че се забелязва ръст в услугите, здравния сектор, консултантите по управление и ИТ сектора.

„Това е единственият път от 2012 година насам, в който услугите, строителството и производството бележат спад. Все пак това е първата оценка на Националната статистическа служба и числата могат да се променят с напредване на времето“, казва Анди Верити, кореспондент на Би Би Си.

Той добавя, че няма причина за голяма тревога за състоянието на икономиката, но все пак може да се очаква всичко.

Според Националната статистическа служба цифрите отразяват забавяне в редица индустрии, тъй като много от тях са свързани в Брекзит и бизнесът е изправен пред нови разходи.

За последното тримесечие на миналата година производството на автомобили е спаднало най-много. За по-малко от десетилетия стойността намаля с 4,9%.

Строителството е намаляло с 0.3%, а бизнес инвестициите - с 1.4%.

Главен заподозрян за спада в икономиката е Брекзит и продължаващата несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Много фирми обаче са принудени да задържат големите си инвестиции в страната.

Статистическите служби съобщават, че първата половина на 2019 година ще доведе до нови предизвикателства за икономиката на Обединеното Кралство. Те коментират, че световната икономика също ще „ухапе“ британските износители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

6

Bad Horse

12.02 2019 в 11:52

Сам казваш че в UK автомобилната промишленост е почти никаква. Тоест, купуват си чужбински коли британците и са голям и богат пазар за това. След брекзита, европейските коли ще поскъпнат, а японските, корейските, китайски, американски и т.н. ще поевтинеят, защото няма да плащат европейските мита вече. Така че чия автомобилна индустрия ще пострада най-много? Европейската. Което германските концерни го знаят и затова лобираха за мек брекзит. Но не, брюкселските плъхове са готови да пожертват интереса на собствените си икономики в името на Глобализма.

Тереза Мей е глобалист, както са и повечето политици в UK. Тя не обърка нищо, не ми преиначавай думите. Тя САБОТИРА процеса.

Кой се е изнизал? Джонсън и Фараж ли? Някой предложил ли им е да станат премиери? Кога? Да са им предложили да са шефове на преговорите е ЕС? Кога? Дай ми конкретно кога са се изнизали като плужеци? Буквално вчера Фараж основа Партия на Брекзита - това като изнизване ли звучи?

12407

4

Bad Horse

11.02 2019 в 18:20

В тези преговори, UK държеше всичките козове, но Тереза Мей ги провали позорно. Капитулира. Какво очакваш от човек, който гласува ПРОТИВ Брекзит?!? Защо тя трябваше да преговаря? За да причини криза, втори референдум, провал на Брекзит.

Колкото до розовите мечтания, може да се сбъднат, може и не. Това което не се сбъдна са черните предсказания за пълен колапс на икономиката им, с който ги плашеха "експертите" че ще дойде още през 2016 след референдума. "Експертите" да го духат. След 10 години ще видим кой ще е по-добре, UK или Европистан.

12407

2

Bad Horse

11.02 2019 в 15:58

Пак е по-висок растежа, отколкото на Германия - 1.5% и Франция ололо 1%. При това евро-държавите няма на какво повече да се надяват - ще се засилва социализЪма, регулациите, данъците, митата за външни стоки, отворените граници за паразити от Близкия Изток и Африка... всичките ЕС прелести. На всичкото отгоре трябва да поемат и дела на UK към общия бюджет.

Докато Великобритания очаква да се освободи от регулации, вноски към Брюксел, и да почне да търгува със Света свободно без европейските мита. Което е най-големия страх на евро-плъховете и затова правят всичко възможно да сринат икономиката и провалят Брекзита. Иначе, и други държави ще последват UK.

12373

1

Emigirl

11.02 2019 в 14:49

Докато се чудят и маят за Брекзит, малко по-малко ще осъзнаят, че вече са прецакани