В Австрия и Германия скочиха срещу обявяването на ядрената енергия за зелена

OFFNews 02 януари 2022 в 14:47 7697 2

Предложение на Европейската комисия някои инвестиции в газови и атомни електроцентрали да бъдат обозначени като благоприятни за климата беше посрещнато с критики, включително заплаха за правни действия от Австрия, предаде БТА.

"Ако тези планове бъдат приети в настоящия си вид, ние ще се обърнем към съда", написа в "Туитър" австрийската министърка на действията за защита на климата Леоноре Гевеслер, след като комисията представи проектозакона вчера.

Предложението е спорно и беше направено на фона на спор какво означава "чиста" енергия.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че природният газ не е достатъчно чист, и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план. В проектозакона се определят стриктни условия за обозначаването на инвестиции като благоприятни за климата.

Например инвестициите в ядрените централи ще се смятат за "зелени" само ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци, който да влезе в сила най-късно до 2050 г. Също така новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г., според проекта на документа, видян от ДПА.

Гевеслер обвини Европейската комисия, че се опитва да "изкара зелени" атомната енергия и природния газ. "Ядрената енергия е опасна и не е решение в борбата срещу климатичната криза", добави тя.

Гевеслер беше подкрепена от социалдемократите в германския парламент. "Германия трябва да изчерпи всички възможности за предотвратяване на стимулирането на тази технология на европейско ниво", каза пред ДПА Матиас Мирш, заместник-председател на парламентарната група на партията в Бундестага.

Според "Файненшъл таймс" с подготвяния документ Европейската комисия е проправила пътя за инвестиции в нови атомни електроцентрали поне за следващите две десетилетия и в природен газ поне за десетилетие. Според изданието решението е дошло, след като проядрената група държави, водена от Франция, и редица прогазови правителства, са поискали таксономията „да не санкционира енергийните източници, които осигуряват по-голямата част от тяхното производство на електроенергия“.

Десет страни членки на ЕС, сред които и България, подкрепиха през октомври 2021 г. включването на атомната енергетика в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови