Украйна настоява за 12 милиарда долара от преноса на руски газ

OFFNews 11 ноември 2019 в 11:09 4233 2

Украйна подаде нов иск в Стокхолмския арбитраж с настояване да се преизчисли таксата за пренос на руски газ през последните години, съобщи Свободна Европа

Според Киев размерът ѝ е прекалено нисък, а претенциите са за около 12 млрд. долара.

Украйна се надява по този начин да се компенсират загубите от очакваното спиране на преноса на газ за Европа в края на годината.

В Киев не вярват, че настоящият договор за транзит на руски газ за европейските потребители през Украйна ще бъде подновен, а причината е провалът на преговорите с посредничеството на Европейската комисия през октомври, както и довършването на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море.

Украински експерти твърдят, че евентуалното прекратяване на транзита от 1 януари ще създаде трудности на България, Северна Македония и още няколко балкански държави, които първоначално ще изпитват затруднения да си осигурят нужните количества.

Изчисленията на Украинския център за икономически и политически изследвания показват, че спирането на транзита на руския газ ще доведе до 15-20 процента поскъпване на цената на синьото гориво за потребителите в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

11.11 2019 в 14:47

И как се променят цените в договори в минало време?:)))

6145

1

kokoten

11.11 2019 в 13:24

....на хохлите им припари под задниците,едно е да плащаш по 10 стотинки,съвсем друго е - по 90 стотинки(превърнато в наши пари) и никакви арбитражи няма да помогнат(както при нашите реактори)....всъщност американците могат да им карат втечнен шистов газ от Америка,а те в това време да развиват добива му на местна почва....тъпаци....и нагли при това...