Цените за битовия ток ще са твърди до юни 2021 г., бизнесът минава на свободния пазар

Георги А. Ангелов 01 юни 2020 в 17:50 7999 0

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва да определи цени на тока до 30 юни 2021 г. за битовите потребители. Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката внесен в парламента в петък. За небитовите потребители КЕВР трябва да определи цени до края на септември тази година.

Причината за срока за цената на тока за бизнеса е, че от 1 октомври всички ползващи “промишлен” ток трябва да преминат на свободния пазар и да купуват от енергийната борса. Проектът ще бъде гледан от ресорната комисия още във вторник.

Засега битовите потребители няма да излизат на свободния пазар, отговори на въпрос на OFFNews председателят на комисията Валентин Николов (ГЕРБ). 

На пазара на ток ще трябва да излязат абсолютно всички бизнеси - магазините, салоните за красота и производствата.

В мотивите на проекта пише, че пълната либерализация на електроенергийния пазар ще засегне около 300 хил. потребители с годишно потребление от около 4.5 млн. мВтч. След осъществяването на тази промяна регулираният пазар (на който цената се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране - бел. а.) ще бъде свит до 10 -10.5 млн. мВтч електрическа енергия и в него ще присъстват само битови потребители.

В проекта е записано, че до 15 дни след обнародването на закона, електроразпределителните дружества трябва да уведомят всеки от небитовите си клиенти, че спират да го снабдяват от 1 октомври. Затова потребителите ще трябва да си изберат нови доставчици, които търгуват с ток, и да подпишат договор с тях. Доставчикът ще уведоми за това съответния оператор на мрежата.

Като обем на потреблението промяната обхваща над една трета от целия регулиран пазар. В мотивите на проекта вносителят посочва сред положителните ефекти от промяната това, че ще може по-точно да се прогнозират количествата електроенергия, необходима за регулирания пазар. Вследствие на пандемията заради свитото потребление цената на електроенергията в България, в региона, както и в целия ЕС е спаднала драстично и последва нова вълна от миграция от регулиран към свободен пазар последните 2 месеца. Към момента крайната цена на електроенергията на свободен пазар е приблизително 20% по-ниска от тази на регулиран пазар, твърди вносителят в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови