Световната банка: Фирмите да бягат от бг институции и силните на пазара

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2015 в 14:20 14659 11

Снимка БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте институциите и силните на деня в бизнеса. Сключвайте колкото може по-малко договори и учете работниците си да се трудят по нов начин.

Тези 4 препоръки за успех на прохождащите фирми даде Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, цитиран от БГНЕС, на кръгла маса за растеж и заетост в България.

Той посъветва компаниите, които искат да инвестират у нас да избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо дали става дума за ролята им на регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции, аргументира се Томпсън. 

Втората му препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите, посочи финансовият специалист. Той подчерта и проблемите с липса на достатъчно квалифицирани хора и необходимостта от ясен план как да се променят уменията на работниците.

Четвъртата му препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната.

Ден след публикацията в БГНЕС от Световната банка излязоха с опровержение на цитираното изявление - вижте текста ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 12:37

Мавр, въпреки, че може да се спори много по детайлите на изказването ти, няма как да не се съглася с напомнянката "демографията Господа".
В тази връзка, дори и да не ни се удаде да увеличим раждаемостта, то поне бихме могли да се опитаме да направим мястото по-атрактивно за живеене.
В това не виждам конфликт с "икономиката, глупако" на пазарните фундаменталист.

19.06 2015 в 12:12

"Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната."
Така, така на чужд гръб и сто тояги са малко. Значи ние от СБ стъпвайки в България първо ще направим Американски университет, за да вземам каквото има за вземане. После ще създадем медия, която по цял ден да обяснява колко е лошо в България и колко е хубаво на Запад, а всеки който изкаже различна гледна точка ще наричаме пропагандатор. След това ще направим при напълно непрозрачни условия няколко концесийки на природни ресурси и монополни предприятия. За добавка ще вземем малко пушечно месо за демократизация на Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и когато си изберете правителство, което води балансирана политика ще финансираме едно малко, но твърдо ядро протестиращи вкупом с известни 'дисиденти' (Едвин) и обикновени грантаджии (ИПИ). Но за благодарност, че нашите демократични икономики получават на готово кадри, за чието образование не сме платили нищо ще четем речи за морала и няма да споменаваме промените в демографията след 'лошото' време. Една малка извадка - 1975-та - около 160 хил., 2014 - около 63 хиляди новородени. Пазарните фундаменталисти колкото пъти кажат - 'Икономиката глупако' е добре да им се напомня с 'Демографията господа'!

19.06 2015 в 09:28

А какво друго да ги посъветва СБ. България е страната на мутрите, управлявана от треторазрядна мутра от СИК.

18.06 2015 в 17:45

Напълно коректно изказване, отговарящо напълно на истината.
Ако някой това ще го успокои, положението не е по-различно и в съседските държави като Турция, Македония, Албания, Сърбия и т.н.
Чудя се само кой е по-виновен за неграмотното ни отношение към бизнеса, комунизма или православието.

18.06 2015 в 17:26

Много точно описание на бизнес климата в България, като се пропускат някои подробности като:
- ВЪОБЩЕ не работете с български фирми, ако имате дори и минимален шанс да изнесете продукта/продукцията си ЗА КЪДЕТО И ДА Е ДРУГАДЕ. Ако нямате избор, натискайте за минимална сума за финално плащане. Причина - огромна междуфирмена задлъжнялост, както и огромна, абсолютно нарочна дупка в законодателството, а именно - финалното ви плащане може да бъде извършно с до половин година закъснение, като има и много други фактори, които могат да удължат този срок на практика до безкрайност. Ходете се съдете после....
- ВЪОБЩЕ не контактувайте с институции, освен в процеса на регистрация и при подаване на документи (наемете си медиатор - адвокат или счетоводител). Причина - ако по някаква причина ви се наложи да си търсите правата от някоя местна институция, освен че служителите ви гледат, все едно изисквате от тях да убият собствените си деца (БЕЗПОДОБЕН МЪРЗЕЛ, БЕЗОТГОВОРНОСТ И НАЙ-ВЕЧЕ БЕЗДЕЙСТВИЕ), освен бюрократично-административните страдания, които ще ви бъдат причинени нарочно, рискувате да станете цел-обект на въпросната институция. Само защото искате да си свършат работата, автоматично ставате враг по-голям и от най-големият нарушител.

18.06 2015 в 15:45

това мнение направо ни заколи

18.06 2015 в 15:43

Еми как да не ти е кеф да чуеш нещо от интелигентен човек... Всеки човек от реалния бизнес ги знае тези неща, но така формулирани звучат разумно. Аз самата от личен опит знам - чисто се работи с чисти частни фирми, опреш ли до държавна или общинска служба, започва осукване колко са им ниски заплатите, как то така без протекция нищо не минава и прочие, знаете как е. Чиновникът още не е разбрал, че ти му плащаш и си мисли, че е върхът на сладоледа. И все му е малка заплатата, ама се избиват хорицата да хванат службица... Жалка работа.

18.06 2015 в 15:26

А кой ще посъветва правителствените институции да избягват всякакви контакти със Световната банка и най-важното - нейни кадри да не се допускат на ръководни държавни постове у нас ?
Има и достатъчно световен опит за провалите на Световната банка във всяка държава, ползвала нейни съвети или ресурси.
Да си припомним например един кадър на СБ, неговото министерстване у нас и наследството, което ни остави ..... И да теглим една майна на СБ !

18.06 2015 в 15:04

.... "да избягват правителствените институции, колкото може повече"
..."Сключвайте колкото може по-малко договори"...
...." да се минимизират договорите, с когото и да било"
..."Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите"...
...."проблемите с липса на достатъчно квалифицирани хора"...

Да е жива и здрава сивата икономика. Щото иначе съвсем без икономика?
Правителствените институции са главният ни враг.

18.06 2015 в 14:58

Споко бе. Те институциите сами ще отидат при тях.
Играно е вече - "Елате вие да не идваме ние".