Строителни предприемачи: Не чакайте спад в цените на жилищата. Криза има, но не и за нас

Александра Маркарян 07 април 2021 в 12:41 8736 3

Цените на жилищата няма да тръгнат надолу заради кризата. Такава има, но не и за строителния бранш. Той тръгва нагоре и бързо наваксва забавените проекти през последната пандемична година. В бранша дори не прогнозират задържане на цените, а директно говорят за увеличението им. Факторите за това са: запазен баланс между търсене и предлагане и поскъпване на строителните материали, т.е. повишаване на реалната себестойност на жилищата.

Прогнозите направиха днес предприемачи и анализатори, участници във "Форум real жилища", организиран от Национален регистър за ново строителство и реконструкции (bcc.bg). Главният анализатор там Петър Мастиков изнесе данни, според които през първото тримесечие на 2021 година в страната има 13,71% ръст на жилищното строителство спрямо същия период на 2020 г. За София той е 9,4%, в Пловдив - с 93,83%, а обяснението е, че забавени в пандемията проекти се реализират сега.

"Възстановяването на пазара продължава с бързи темпове. (...) През последните 8 години най-силната година за жилищното строителство беше 2007, вторият пик беше през 2019 г., а първото тримесечие на 2021 г. дава индикации, че годината е третата най-силна и че пазарът се възстановява бързо", отбеляза той, като уточни, че това се отнася за жилищното, а не за ваканционното строителство.

В Бургас например ръстът при жилищното строителство е 47,82%, но при ваканционното има 65% спад. Във Варна картината е различна - 3,40% намаление при жилищното, 740% ръст при ваканционното.

Тези данни са различни от обявяваните от Националния статистически институт, което Мастиков обясни с различната методика, по която се събират.

Защо цените ще растат?

"Кризата удари една част от хората, но не всички, както беше при предната. Сега има бизнеси, които получават по-големи приходи, в държавния сектор заплатата расте", е част от обяснението, дадено от Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньори пейрол бизнес“ в "Индивидуално банкиране" към Пощенска банка.

"В началото всички очакваха намаляване на цените, защото когато се спомене "криза", човек започва да мисли, че цените трябва да паднат. Опитът от предходната показа именно това. Но започналата през март 2020 г. криза беше преодоляна много скоро в нашия бранш. Има минимално намаление на предлагането и минимално - на търсенето. Пазарът се намира в относително равновесие, така и ще остане - коментира управителят на "Делар" Аспарух Делев. - Това намаление ще се усети след година, година и половина, когато започнатото строителство бъде завършено. Сега пазарът отразява картината от преди пандемията и при броя на жилищата има ръст." По негови наблюдения "не се състоя и очакваното намаление в търсенето на жилища. А след като има търсене, ще започнем нови сгради".

Друг фактор за поскъпване на жилищата са цените на строителните материали. "Реалната себестойност се увеличава. Строителната стомана е по-скъпа с над 25% от преди една година и това не зависи от строителството в България, а се определя от далеч по-значими фактори. Голяма част от строителните материали също са поскъпнали по причини, които не мога да си обясня, но е факт. Миналия месец най-популярния изолационен материал беше увеличен с 40%. Дали това е спекулативно решение, дали пазарът ще реагира, дали цената ще се върне – най-вероятно, но увеличението е факт, могат да го потвърдят всички колеги. Така че при увеличение на себестойността не се очаква намаление на крайния продукт", каза Делев.

Относно търсенето той посочи, че то не само не намалява, не само не се задържа на предкризисните нива, а се увеличава, защото покупката на жилище е по-изгодна от плащането на наем: "Докато стойността на 80% от жилището (обичайно 20% се плащат със собствени средства, 80% - с кредит) е измерима с наемната цена на същото жилище, винаги ще е по-изгодно да се купува, а сега това съотношение е съизмеримо. Всеки, като седне вкъщи и пресметне, се пита: "Защо да плащам 600 лв. наем, като мога да плащам 680 и след 20 години това жилище да е мое?".

За Калоян Стайков, старши анализатор в Института за пазарна икономика, фактор са и ниските лихви по депозитите, пред които инвестицията в имот изглежда по-привлекателна. Лихвите по ипотечните кредити също са "на исторически ниски нива", добави Даниела Иванова от Пощенска банка и сравни нивата им от преди 10 години, когато са достигали 10%, със сегашните, под 2,7 на сто.

Новото търсене: жилище, от което да работиш

За промени в търсенето на потенциалните купувачи разказа Даниела Иванова от Пощенска банка. "Когато си останахме вкъщи, малкото пространство започна да се усеща по-осезаемо. Хората вече търсят малко по-големи жилища, с тераса, с двор, с кабинет, с възможност да се работи от вкъщи", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

07.04 2021 в 14:48

Тия новопостроените на гола фасада с табелите от година "Продават се апартаменти" в коя графа са? Ще си ядете бетона и вие май.