Страхът от коронавируса повлече надолу азиатските пазари

OFFNews 06 март 2020 в 12:05 1713 0

Снимка ЕПА

Рязък срив на азиатските фондови борси последва страховете, че коронавирусът може да причини световен икономически спад, пише Би Би Си.

Акциите на индекса Nikkei в Япония загубиха 2.72%, а инвеститорите бяха разочаровани, след като Банката на Япония не се намеси в подкрепа на пазара. Хонконгският индекс Hang Seng загуби 2.3% в следобедната търговия.

В същото време анализ на Азиатската банка за развитие показва, че взривът от коронавируса ще нанесе тежък удар върху развиващите се азиатски пазари и ще е налице рязък спад в области като туризъм и бизнес пътувания. Прогнозират се и нарушения при доставките. Засега не е ясно колко сериозни ще бъдат икономическите загуби поради несигурността в прогнозите за развитието на взрива от коронавирус, но различните сценарии сочат, че те може да варират между $77 милиарда и $347 милиарда, или 0.1% до 0.4% от световния брутен вътрешен продукт, се казва в анализа.

Европейските акции също тръгнаха надолу. Общоевропейският индекс  STOXX 600 се понижи с 2.4% към 8:56 ч. (GMT). Немският DAX загуби 2.4%, британският FTSE 100 загуби 1.8%, френският CAC падна с 2.4%. Пан европейският индекс STOXX 600 падна с 2.4% до 08:56 (GMT), съобщава Ройтерс.

След като отбелязаха най-лошото си седмично представяне от финансовата криза през 2008 г. насам, световните акции, измерени с индекса, се повишиха с 1.7% тази седмица в отговор на обявените политики за борба с икономическите последствия от вируса. Американският Държавен резерв спешно намали лихвите с 50 базисни пункта по-рано тази седмица. Банките на Канада и Австралия също понижиха нивата, а инвеститорите очакват и други централни банки да направят това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови