Стойнев: С таксата върху зеления ток ще се плащат енергийни помощи

Нели Чолашка Последна промяна на 10 декември 2013 в 16:05 2517 4

Зелена енергия. Снимка: БГНЕС
Зелена енергия. Снимка: БГНЕС

 

С приходите от таксата за ВЕИ централите, работещи със слънчева и вятърна енергия, ще се подпомагат енергийно бедните домакинства, обяви министърът на енергетиката Драгомир Стойнев на брифинг в парламента.

С приемането на Закона за държавния бюджет за следващата година депутатите въведох 20% такса върху печалбата на вятърните и слънчевите централи.

От нея се очакват приходи около 150 млн. лв. за 2014 г., но до момента никой ясно не каза за какво точно ще бъдат изразходвани тези приходи. Енергийният министър обаче не беше съвсем убеден в твърдението, че парите ще отидат за енергийни помощи.

По думите на Стойнев тепърва ще се изработват програми за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Засега не можело да се каже дали ще се отрази на цената на тока за всички домакинства.

Той посъветва президента да не налага вето върху бюджета или да дава новата такса на Конституционния съд.

"Това ще е една антисоциална мярка. Това ще е атака не срещу правителството, а срещу българските домакинства", предупреди енергийният министър.

Той показа графики, които сочат, че средната цена, на която се изкупува зелената енергия у нас е най-високата в ЕС.

По негова информация такси и данъци върху производството на зелен ток има в Белгия, Чехия, Гърция, Франция, Италия, Румъния и Обединеното кралство.

Не разбирам защо се вдигна толкова голям шум. Това е само първа крачка към балансирането на енергийната система в България", обяви още Драгомир Стойнев.

За атакувания от Европейската комисия "Южен поток" той обяви, че договорът е в интерес на България и е съобразен със законодателството на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 08:34

Защото, същите тези приеха високи изкупни цени, за да привлекът бързо инвеститори, понеже бяха закъснели с кзграждането на такива мощности, според директива на съюза. След което и тези и другите се налапаха с подкупи за да одобряват проекти и към момента сме преизпълнили с много мегавати изискванията за възобновими източници. И тази такса ще падне в Европейския съд и пак данъкоплатеца ще плащаме глобата....

10.12 2013 в 17:16

Таксата от 20% не е върху печалбите, а върху ПРИХОДИТЕ на ВЕИ-производителите. Има огромна разлика в това (практически печалбата им се облага общо с около 50% данъци по този начин). Тази такса НЯМА да доведе до намаление на цената на тока, а само до допълнителни пари, които ще се харчат по усмотрение на Доган - или за циганите или за някой нов "Цанков камък". Защо просто не договориха по-ниски цени след като сме с най-високите в ЕС?

10.12 2013 в 16:43

Терминът "енергийно бедни" е малко неуместен.

Малко контакти ли имат? Да им дарим по един разклонител. :D


Иначе много ме кефи как недоносчетата от бкп-то продължават да твърдят че, разбираме ли, всички закони на ЕС били спазени....

Докато от ЕС ни казват точно обратното.

На кога да вярваме? Доказали се лъжливи цигани или ЕС?

10.12 2013 в 16:35

Ти тепърва ще има да заекваш и да мигаш на парцали.