Служебният енергиен министър: Разглеждаме и възобновяване на доставките от Газпром, ние сме експерти

OFFNews 09 август 2022 в 20:15 7593 6

Росен Христов

Снимка Президентство

Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Протестите са предизборни действия. Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от Газпром. Приоритетно гледаме да подсигурим алтернативни доставчици, ако не са достатъчни - няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред бТВ. 

"Условията, които Русия постави към нас, са и към други държави от ЕС, които те изпълняват. Купуването на газ от Газпром не означава, че излизаме от рамката на Европейския съюз, тъй като няма да приемем условия, различни от тези на Германия и други водещи държави в ЕС", допълни той. 

Христов обясни, че има направени анализи на всички рискове и ако започнат преговори, ще се адресира всичко, което е критично за страната, така че доставките да са стабилни.

"Фалити не трябва да се очакват. Приоритетите на министерството са ясни - максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена. Вярвам, че ще се справим. Можем да очакваме пазарна цена, при която да не се изпада в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращите цени", каза още служебният министър. 

Според него диверсификацията е добър инструмент - "много хора я разбират като да заменим руския доставчик с друг, а тя е да намерим много доставчици, за да има конкурентни условия". 

Христов посочи, че "Булгаргаз" е можел да реагира по-добре на задаващата се криза: "Кризата беше ясна още април. Четвърти месец сме в тези затруднения. Не мога да кажа, че "Булгаргаз" е реагирал максимално добре и бързо, дължи се на липса на подготовка, сигурност, информация". 

По думите му обаче "Булгаргаз" не е единствената компания в света, която не е успяла да реагира.

"Много компании не успяват да реагират толкова дълго на промяната, други изчакват и поемат риск. Много трудно е да се каже кое е правилното решение. Но Булгаргаз са можели поне да резервират слотове и да следят ситуацията по-отблизо", допълни той. 

Христов е категоричен, че правителството се опитва да осигури газ до края на отоплителния сезон.

Относно офертата за седемте танкера с газ министърът заяви, че министерството е помолило за отсрочка от две седмици и "ако не се съгласим - офертата отпада. През това време трябва да намерим слотове и алтернативи, за да сравним цената".

Сметките за природен газ за битовите потребители няма да скочат с 60%, обясни Христов. Той добави, че битовите потребители са донякъде защитени, тъй като те са на регулирания пазар. Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газ, а ние ще го усетим през поскъпването на техните услуги и стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

6

Човека

09.08 2022 в 22:32

Хиляда оправдания да си продадеж гъза на путин.

-60

5

офф бее

09.08 2022 в 21:56

Нямат срам тия. Седнали си на суратите.

-240

4

редовно четящ

09.08 2022 в 21:39

Ако беше умен, нямаше да го изберат за министър от пасольството.

1973

3

autogentile

09.08 2022 в 21:34

Ей това се казва овчи манталитет - да сме гледали били водещите в Европа страни какво правят… А някаква мисъл да сме по-иновативни и да мислим крачка напред- не! Ама като го гледам и тоя дядка, конкуренцията за него е “мръсна” дума…

9347

2

Анализи

09.08 2022 в 20:33

Като ви гледам състава последното нещо е, че сте професионалисти.

2073

1

Johnny B Goode

09.08 2022 в 20:27

Резидента, идват ли мазните комисионни от Газпром, идват ли?
А водещия офицер кога ще си го върнеш обратно?