Синдик пое контрола над „Домейн Менада“ и „Белведере Дистрибуция“

Георги Савчев 03 декември 2014 в 20:28 12476 6

Синдик, назначен от съда, e влязъл в края на миналата седмица в офисите, складовете и производствените помещения на компаниите „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“ – собственост на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“, обявиха от M3 Communications Group.

В прессъобщението на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“ се твърди, че синдикът, назначен от съда, е "станал известен със скорошното превземане на ТВ7" и че "сценарият поразително напомня сагата с ТВ7, и то не само поради абсолютно същите участници в нея".

В съобщението до медиите на „Белведере Кепитъл Мениджмънт“ се твърди още, че "през октомври тази година, след неоснователно искане за откриване на производство по несъстоятелност и въпреки платежоспособността на засегнатите дружества, е назначен временен синдик и е наложен запор на банковите сметки на дъщерните дружества на френската група. След изплащането на сумата обаче съдия постановил сегашното управление да бъде лишено от правото си, а синдикът да поеме управлението".

„За минути сградите ни и всички производствени помещения бяха запечатани и достъпът на всички служители, включително и моят, беше ограничен“, заяви Никос Смирнов, изпълнителен директор на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“.

„Това без съмнения е планирано посегателство върху собствеността ни. Предполагаемото задължение, чиято сума не бе голяма, бе единствено и само на една от нашите фирми – винарна „Домейн Менада“, а съдът постанови блокиране на цялата група“, твърди Смирнов.

"Засега мениджмънтът на „Белведере Дистрибуция“ и „Домейн Менада“ няма достъп до офисите си, дружествата са запечатани и синдикът има право безконтролно да се разпорежда с имуществото. Единственият извод, който може да се направи от тези действия, е, че става въпрос за търговски, лични или други интереси, целящи злоупотреба" - твърдят от „Белведере Кепитъл Мениджмънт“.

Мениджмънтът на българските дъщерни дружества и френските собственици са "сезирали органите на Европейския съюз, както и компетентните български институции, за да защитят своите права и интереси".

„Белведере Кепитъл Мениджмънт“ е основано през 2000 г. Дружеството е дъщерно дружество на Belvedere S.A. Франция. Към групата принадлежат и следните български дружества: две винарски изби – „Домейн Менада Стара Загора“ и „Винарска къща Сакар Любимец“, две лозарски дружества – „Менада Винеярдс“ и „Сакар Винеярдс“, както и две търговски дружества – насочената към вътрешния пазар „Белведере Дистрибуция“ и експортната компания „Винимпекс“, която е изключителен дистрибутор на водка „Sobieski“ за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови