Ще поскъпне ли с 60% природният газ? КЕВР решава днес на закрито заседание

OFFNews 12 август 2022 в 07:54 1578 0

Иван Иванов, председател на КЕВР

Снимка БТА/Цветомир Петров

Иван Иванов, председател на КЕВР

Ще поскъпне ли с 60,01% природният газ за август? Комисията за енергийно и водно регулиране ще реши днес на закрито заседание каква да бъде цената, по която "Булгаргаз" да го продава на крайните снабдители и на лица с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Дружеството предложи тя да стане 297,89 лева за мегаватчас при  186,17 лева за юли.

На откритото заседание на 9 август председателят на КЕВР Иван Иванов отправи доста въпроси към изпълнителния директор на "Булгаргаз", включително защо не е внесъл заявлението си навреме. Изискването е то да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението, т.е. на 10-о или 11-о число предишния месец. До 1-во число на съответния месец "Булгаргаз" има право да внесе коригирано заявление.

Иванов посочи, че изискването за подаване на заявлението 20 дни преди датата на приемане на решението не е формалност, защото бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат яснота за цените, по които да осъществяват сделки.

Законът за енергетиката предвижда КЕВР да наложи санкция на "Булгаргаз", ако не подаде навреме заявленията си, затова председателят на регулатора предупреди, че ако до 11 август от "Булгаргаз" не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни санкции на обществения доставчик.

На 3 август Иван Иванов каза, че регулаторът ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки - да провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан) и дали са спазени законовите изисквания.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар", заяви тогава Иван Иванов. Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият - топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews