Ще назначават освободените миньори в ново държавно предприятие за рекултивация

OFFNews 13 октомври 2021 в 16:09 2772 0

"Създаваме държавно предприятие за рекултивация, конверсия на въглищни региони, което ще даде възможност на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона", това каза вицепремиера Атанас Пеканов след срещата на министър-председателя Стефан Янев с представители на протестиращите миньори от комплекса Марица Изток.

Той заяви, че това е реформа, която ще влезе в Плана за възстановяване, който в петък ще бъде пуснат към Брюксел.

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места", добави Пеканов.

Според него друго важно нещо, което предстои е, да се вземе решение по темата за индикативната дата за преустановяване на добива на въглищата.

"Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Смятам, че е реалистично да е 2040 г.", уточни Пеканов.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров България трябва да настоява още от петък за замразяване цената на емисиите на сегашното ниво и това да продължи за колкото може повече време.

"Това е първа стъпка, заради цената на тока най-малкото, която в момента убива всички. Второ – трябва да се доведе до край опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид специално за Марица-Изток“, каза той.

Относно създаването на държавното предприятие за конверсия на въглищни региони, той каза, че то "ще разтовари бюджетно мините" и че "ще могат да се ползват парите от 1,7 млрд.лв. за рекултивация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови