Шефката на „Банков надзор“ изтеглила парите си ден преди да затвори КТБ

OFFNews 02 февруари 2015 в 19:51 23180 23

Нели Кордовска. Снимка: Сергей Антонов

Ръководителят на управление „Банков надзор“ в БНБ Нели Кордовска е изтеглила спестяванията си от КТБ един ден преди да постави банката под специален надзор, съобщава в блога си Мирослав Иванов, като се позовава на документи от банката.

Кордовска е изтеглила от Корпоративна търговска банка 64 195 евро на 19 юни 2014 г., само ден преди БНБ да постави банката под специален надзор.

По това време Кордовска е временен подуправител на БНБ, който ръководи управление „Банков надзор“.

КТБ беше затворена и поставена под специален надзор на 20 юни миналата година. В продължение на няколко месеца срокът за отваряне на банката беше отлаган, а предложенията за спасяване на КТБ от инвеститори бяха отхвърляни като несериозни.

Междувременно беше направен одитен доклад за състоянието на КТБ, който установи, че дупката в банката е от над 4,2 млрд. лева.

В началото на ноември миналата година Управителният съвет на БНБ взе решение за отнемане на лиценза на КТБ, а в началото на декември започна изплащането на гарантираните влогове.

Нели Кордовска, която е и член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, внесе предложение да се стартира процедура за избор на компания, която да проследи какви са операциите, извършени с активи на КТБ.

Като член на Управителния съвет на Фонда Кордовска ще има право да участва в определянето на синдик в КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!