Сандов: Някои мощности на ТЕЦ Марица 3 може да бъдат затворени

Според екоминистъра е възможно през следващите 1-2 години страната ни дори да изнася въглища

OFFNews 08 април 2022 в 09:43 2612 0

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като България не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ "Марица 3". Това коментира пред БНТ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след вчерашния пореден случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му, ТЕЦ "Марица 3" има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до "нищо драматично".

Екоминистърът е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи.

В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но - те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от еленергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет, обясни Сандов.

Според него има два много важни акцента в Плана ни за възстановяване и устойчивост, насочени към зеления преход. Единият е масово навлизане на възобновяеми източници и на второ място - изграждане на завод за производство на батерии, съхранение на тази енергия и инсталация за рециклиране.

"Мариците" ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в ЕС - говори се за 2038 година", каза Сандов.

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е възможно да има един период може би следващите 1-2 години, в който е възможно дори България да изнася въглища за съседните ни страни, за да може да се гарантират доставките, допълни вицепремиерът.

Впоследствие ще започнат да излизат хора от минно-добивния сектор и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена енергия. Има множество работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро заплащане и при много по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат огромни инвестиции във ВЕИ сектора, притесняваха ни огромните пикове на потребление и те ще могат да бъдат гарантирани през тези мощности за съхранение, убеден е Сандов.

Според него в проекта за  завод за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към конкретно предприятие.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление срещу държавата, подчерта той.

Сандов заяви категорично, че за одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани политически ангажименти, свързани с начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Вицепремиерът коментира и темата дали има напрежение в управляващата коалиция предвид споровете по различни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези дебати са нужни, дори на моменти да са спорове, това е полезно за коалицията.

По въпроси като това дали България трябва да изпрати военна помощ на Украйна или да обяви руския посланик за персона нон грата, ще реши парламентарното а не коалиционното мнозинство, категоричен е Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови