Русия и ОПЕК се разбраха да намалят добива на петрол, цените растат

OFFNews 09 април 2020 в 21:19 1979 0

Страните от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и Русия се договориха да ограничат добива на петрол до 10 млн барела за денонощие, твърди ТАСС, като се позовава на източник участвал в преговорите. Според руската държавна агенция за Русия и Саудитска Арабия това означава да намалят добива си с 23%

Русия и Саудитска Арабия са се договорили да изтеглят от световния пазар 20% от предлагания петрол, за да спрат бързото му поевтиняване и да стабилизират цените на по-високи нива, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на два свои източника.

Групата ОПЕК+ обсъжда заедно да спре предлагането на 12 млн. барела на ден, а от други производители очаква да орежат още 5 млн. барела, според източник на "Ройтерс" от ОПЕК.

Цените на петролните фючърси бързо тръгнаха нагоре, като сортът "Брент" (Brent) поскъпна с над 5% до 33.85 долара за барел. Тъй като цените на петрола са загубили половината от стойността си от началото на годината и прогнозата за търсенето се понижи с около 30%, някои анализатори са скептично настроени до това колко ефективно би било намалението на добива от страна на ОПЕК+ за подпомагане на цените. 

Засега не е ясна ролята на САЩ, която добива близо 13 млн. барела на ден. Президентът Доналд Тръмп съобщи преди дни, че очаква свиване на световния добив с 10-15 млн. барела, но в договореност Рияд-Москва. САЩ няма централизирана агенция или регулатор, който да нареди на добивните компании какво да правят.

Министерството на енергетиката на САЩ вече намали прогнозите си за 2020 г. с 1.4 млн. барела на ден (до 11.8 млн.) и с още 0.7 млн. барела на ден през 2021 г.
Регулаторът в щата Тексас (основният петролен център на страната) написа в "Туитър" в сряда, че "по естествен път" САЩ ще свият добивите най-малко с 4 млн. барела на ден в следващите 3 месеца. Ако световните добиви не бъдат намалени с 20 млн. барела хранилищата ще се напълнят за 2 месеца и тогава ще трябва да се оттеглят поне 30 млн. барела на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови