Природният газ поскъпна с 36,2% от днес

Светослав Метанов 01 октомври 2021 в 14:35 2709 1

Цената на природният газ в България поскъпна с 36,2% от днес. Точно толкова бе и поисканото увеличение от страна на доставчика "Булгаргаз".

С днешното решение на енергийния регулатор КЕВР този месец синьото гориво ще се продава за 94,54 лева за мегаватчас без такси и налози.

Дори и при този скок, цените у нас ще са с 26-30 на сто по-ниски от тези на европейските борси, каза изпълнителният директор на Булгаргаз Николай Павлов.

"Това се постига в резултат на сключените договори и съставният микс, по който "Булгаргаз" ценообразува. Всички ползи от двата договора се прехвърлят към потребителите, към клиентите на "Булгаргаз", към българската индустрия. Към настоящия момент, сумите, които са заплатили за газ, са със 180 милиона лева по-малко в сравнение със сумите, които биха заплатили за доставки, в случай че закупуваха цените по цени на европейски газови пазари", обясни той.

На първо число всеки месец енергийният регулатор утвърждава цена на природния газ, която не влияе пряко върху фактурите за парното и топлата вода, но важи за бизнеса. Скъпото гориво неминуемо ще увеличи допълнително производствените разходи на компаниите, които го използват като суровина.

От началото на годината до момента природният газ е поскъпнал над 3 пъти. Ето как се промениха цените на синьото гориво за бизнеса през 2021 г.:

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови