Премиерката на Финландия предлага 6-часов работен ден и 4-дневна работна седмица

OFFNews 06 януари 2020 в 11:50 16823 4

Внимание! Информацията по-долу има сгрешена фактология и бе опровергана. Повече - ТУК.

Новият премиер на Финландия Санна Марин предлага страната ѝ да въведе 4-дневна работа седмица с 6-часови работни дни, съобщава британският в. "Дейли мейл".

34-годишната Марин, която стана най-младият министър-председател в света, обяви намеренията си за гъвкавата работна схема. Според нея това ще даде на финландците възможност да прекарват повече време със семействата си.

В момента в скандинавската държава е обичайно да се работи по 8 часа на ден, пет дни в седмицата.

"Вярвам, че хората заслужават да имат повече време за семействата си, любимите си хора, с хобитата си и други аспекти на живота като културни мероприятия", казва Марин, цитирана от New Europe.

Санна Марин не е най-младият член на финландското правителство, в което има още три дами под 35.

Предложението ѝ веднага било посрещнато с ентусиазъм от образователния министър Ли Андерсон, добавя "Дейли мейл".

В Швеция, където 6-часовият работен ден бе тестван през 2015 г., резултатите показаха, че служителите са по-доволни, щастливи, продуктивни и заможни, добавя изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

06.01 2020 в 18:45

В резултатите от разни кратки екеприменти има известна логика.

Ако например аз съм средностатистически работник, върша си работата добре, но не си давам излишен зор - по време на такъв есперимент имам файда да съм зает на да речем 80% вместо обичайните 60%, той да е успешен и в бъдеще отново да мога да се разпростирам на по-кратък 6-часов работен със обичайните си 60% напън.

И ако не се лъжа имаше подобен успешен експеримент в Япония, където за разлика от повечето (не всички!) места по света се е случило работната етика да е на изключително ниво поради уникални историческо минало и социални норми.

Хората не са роботи с точно фиксирано количество труд на час, често не са съвестни, разсеяни от проблеми или просто не са способни. Това включва и работниците, и ръководителите им. Според мен в дългосрочен план след такава промяна КПД-то на едно средностатистическо предприятие ще пада до момента, в който заменят работниците с роботи.

4245

3

rrr11

06.01 2020 в 18:23

Нещо не ми се връзва. По-малко работни часове и дни, означават повече смени и нужда от повече работници, а те откъде ще дойдат... лидерките на коалицията от 5-те зелено-социалистически партии във Финландия, общо не са родили и 1 дете.
Не е истина колко малко акъл може да има в един промит левичарски мозък.

4000

2

Johny

06.01 2020 в 13:28

Предложението й е страхотно, да го въведат навсякъде. Хората ще са много по-продуктивни, по-доволни, по-щастливи, ще бъде наистина супер. Почвам да я уважавам тази жена. Нищо, че е млада, явно е мъдра :)

5784

1

Бабатунде

06.01 2020 в 12:26

Бих я праснал !