Предлагат в България да има 9 туристически района

OFFNews 17 октомври 2014 в 18:15 5569 2

Бранимир Ботев

В България да бъдат обособени 9 туристически района със своя специфика, уникалност и водещи видове туризъм. Това предлага проект, финансиран от Министерството на икономиката и енергетиката и осъществен заедно с колектив от водещи български преподаватели и научни работници. 

Проектът беше представен на Международното туристическо изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".

Ако проектът се осъществи, като отделни туристически райони ще бъдат обособени Родопите и Розовата долина, обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

„За мен е необяснимо как в предходните разработки е допуснат подобен пропуск. В исторически цивилизационен план свещената за траките планина Родопа е описана още от всички древни автори, а Долината на розите е знакова за България и може би най-познатият от маркетингова гледна точка район в България за цяла Европа, та до Япония, Китай, Америка, коментира Ботев.

Следващата седмица проектът за обособяване на туристически райони ще бъде публикуван на сайта на МИЕ за обществено обсъждане.

Три са топ факторите, които ще определят бъдещото развитие на глобалния туризъм - летищата да се превърнат в средища за туристическа информация и услуги; да се изградят магистрали, които бързо да доставят потоците туристи до туристическите ареали, и да се гарантира сигурността на туристите, допълни Ботев.

По време на изложението беше обсъдена и възможността туризмът в България да се превърне в целогодишна индустрия и да се намали ефектът от сезонността.

С 6% повече чужденци са посетили България през тази година в сравнение с предишната. От януари до август тази година страната е посетена от 5,391 млн. чужденци, показва анализ на Института по маркетинг, представен на международното туристическо изложение.

Приходите от международния туризъм за този период възлизат на 1,719 млрд. евро или с 3,6% повече в сравнение със същия период на миналата година, уточниха от Института.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови