Правителството наля 21,9 милиона лева в капитала на Фонда на фондовете

OFFNews 13 януари 2021 в 14:35 2118 0

Министерският съвет прие решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД (Фонд на фондовете) с парична вноска на стойност от 21 881 480 лв. за сметка на бюджета на Министерството на финансите, съобщи правителствената информационна служба.

Ресурсът е възстановен от операция за финансов инженеринг по „Програмата за развитие на селските райони" (ПРСР) 2007-2013 г., постъпил по сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд в Министерството на финансите. Правителството постановява министърът на финансите да извърши съответните промени по бюджета на МФ и по централния бюджет за 2021 г.

Средствата от увеличението на капитала ще се използват за изпълнение на финансови инструменти за финансиране на индивидуални предприятия. Капитализирането ще осигури ресурс за Фонда на фондовете при предоставяне на подкрепа на крайни получатели пряко или чрез финансови посредници в допълнение към средствата от програмите, съфинансирани от ЕСИФ, възложени за управление на Фонда. Това от своя страна ще позволи на Фонда на фондовете да участва в национални и европейски стратегически инициативи с цел засилване на ефекта от прилагане на финансовите инструменти посредством комбиниране и допълване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови