Праг от 166 000 лева за регистрация по ДДС предлага ДБ

OFFNews 28 април 2021 в 14:44 3804 0

Снимка Pixabay

Oблечен режим за регистрация по ДДС предлагат от "Демократична България", като внасят днес в парламента проект за промени в Закона за ДДС. Дясното обединение иска прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от сегашните 50 хил. лв. на 166 хил. лева. 

С промените се въвежда облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си, поясняват от ДБ.

Според сега действащото законодателство задължителна регистрация по ДДС следва при достигане на 50 хил. лв. облагаем оборот. Регистрацията е свързана с множество завишени изисквания като повишена счетоводна отчетност, подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи. Очакваният резултат е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС, мотивират предложението си народните представители.

Вносителите очакват мярката да има положителен ефект от изсветляване на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет.

Предложените промени няма да се отразят негативно на предприятията, които искат да ползват регистрация по ДДС, без да имат облагаем оборот над 166 хил. лв., защото се запазва възможността в закона за регистрация по избор (чл. 100). Вносителите посочват и планираните изменения на правилата на ЕС, според които от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 хил. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови