Петролът поевтинява заради притесненията от втора вълна на COVID-19

OFFNews 13 май 2020 в 11:50 3376 0

Цените на петрола се понижават днес заради притесненията от възможна втора вълна на коронавируса в страни, които започват да облекчават блокадите. В същото време данните на индустрията показват увеличение на американските суровинни запаси, предаде Ройтерс.

Притесненията засенчиха и поредния призив на Саудитска Арабия за по-големи съкращения на добива с цел балансиране на пазара след спада в търсенето, който е причинен от пандемията. По-рано тази седмица най-големият производител в ОПЕК обяви, че планира допълнително намаляване на продукцията.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 1,3%, или около $0,40, до ниво от $29,58 за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $25,68 за барел, което е понижение от $0,10, или 0,40%, след повишението с 6,8% в предишната сесия. 

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи заяви вчера, че облекчаването на блокадите може да доведе до нови огнища на болестта. В САЩ коронавирусът взе живота на над 80 000 души и причини сериозни щети на най-голямата икономика в света.

Кабинетът на Саудитска Арабия призова държавите от ОПЕК+ да намалят допълнително добива си на петрол, за да възстановят баланса на световните пазари на суровината, съобщи държавната агенция за информация на страната по-рано днес. В началото на седмицата Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи планираните съкращения с още 1 милион барела на ден през следващия месец, което ще намели производството с до 7,5 милиона барела.

Държавите от Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, колективно известни като групата ОПЕК+, се споразумяха да намалят производството си с рекордните 9,7 милиона барела на ден през май и юни, след като глобалното търсене на "черното злато" намаля с 30%.

От друга страна през миналата седмица запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили със 7,6 милиона барела при очакване от анализаторите за 4,1 милиона барела, показват данните на Американския петролен институт (АПИ).

Според АПИ запасите в Кушинг, Оклахома, където е разположен център за доставки на WTI, все пак са спаднали с 2,3 милиона барела. Това би било първото намаление на показателя от февруари, ако се потвърди от официалните данни на Администрацията за енергийна информация, които ще станат ясни днес. 

"Притесненията за превишаването на капацитета за съхранение намаляха заради постепенното възстановяване на търсенето и съкращенията в предлагането", заявиха от ING Economics.

Цената на златото бележи ръст от 0,02% до ниво от 1707,10 долара за тройунция.

В началото на този месец петролът премина границата от $30 за барел с разхлабване на ограничителните мерки. Петролните фючърси поскъпнаха рязко за пета поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите се надяваха на нарастващо търсене на петрол с оглед постепенното разхлабване на строгите ограничителни мерки, въведени заради коронавирусната пандемия, както и на влязлото в сила от началото на май съвместно съкращаване на добивите от "ОПЕК +" с близо 10 млн. барела на ден. Много европейски държави, както и някои американски щати облекчиха част от строгите мерки за изолация, което позволява на бизнеса да възобнови работата си и постепенно да се увеличава търсенето на бензин.  

Според швейцарската банка UBS, отслабването на антивирусните рестрикции ще помогне за балансиране на търсенето и предлагането на петролните пазари през третото тримесечие и дори прогнозира известен недостиг през последното за годината тримесечие. Това дава основание на UBS да прогнозира възстановяване на цената на петрола Брент към края на 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови