Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните илюзии

OFFNews 29 септември 2021 в 09:43 2838 0

Атанас Пеканов

В голямата си част Планът за възстановяване и устойчивост е финализиран. Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден, коментира пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов.

По думите му има чуваемост и разбиране в Брюксел заради забавянето на плана, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“. 

Позитивнoto, според Пеканов е, че ще бъдат вързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Настоящият вариант на документа е четвърти.

Планът стъпва върху Зелената сделка за намаляване на въглеродните емисии в ЕС и предвижда директни средства и кредити за възстановяване на икономиките вследствие на COVID-кризата. България е сред последните страни, които все още не са представили плана си.

„Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме… Част сме от всички тези процеси“, коментира вицепремиерът.

По думите му „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности.

Големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще инвестират, е направена декарбонизация, подчерта той.

Атанас Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. Според него темата за бедността и социалните неравенства в България е била неглижирана и сега Планът е спрян от един социален въпрос:

„Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“

Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.

Относно проблемите в областта на върховенството на закона вицепремиерът отчете ситуацията като трудна. Той декларира, че се търси баланс между очакванията на европейските институции и залагането на реалистични реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови