Пътните строители пак блокираха центъра на София

OFFNews 12 октомври 2021 в 13:05 1097 0

Петият национален протест на пътните строители доведе до нова блокада на жълтите павета. Тази сутрин тежка техника отново беше събрана в центъра на София. Фирмите търсят 900 милиона лева от държавата и настояват за оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

За момента служебният премиер все още не се е срещнал с представители на бранша, а от министерството видяха политически нюанс сред протеста. Хората на площада категорично отричат зад исканията им да стои опит за политизиране. Тези съмнения обаче са натрапчиви, тъй като основното ядро от протестиращите са фирмите, които прибраха многомилионни аванси по т. нар. инхаус процедури от управлението на Бойко Борисов и срещу тези пари не са свършили нищо.

„Искаме да има работа, спокойно да храним децата и семействата си. Те се подиграват с нас. Бавят заплатите по два-три месеца”, обяснява един от протестиращите работници на име Георги.

Макар че не са получили всички заплати за миналия сезон, шофьорите на снегорини няма да откажат да работят тази зима.

Ден след заканата протестът им да придобие нови мащаби, хората от бранша излязоха с нова идея за бунт.

„Павета няма да вадим, защото са австрийски и са красиви, а ние сме пътничари. Ще сипем по една купчина кал - да я газят да видят колко пари струват”, обясни председателят на УС на Браншова камара „Пътища” Стефан Чайков.

Регионалният министър Виолета Комитова покани на среща собствениците на големите строителни фирми. Вместо тях обаче се явиха членовете на ръководството на Браншова камара "Пътища", която е съставена почти изцяло от шефовете на АПИ по време на правителствата на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови