Ексклузивно КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

НСИ призна, че данните за растежа на БВП не са съвсем точни

На 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за БВП за 2019 година

Последна промяна на 25 февруари 2020 в 20:15 4872 0

Националният статистически институт призна в съобщение на своя сайт днес, че има разминаване в данните за брутния вътрешен продукт (БВП) в тримесечната статистика.

В петък от БСП поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и правителството, заради манипулирани данни за растеж на икономиката ни. В декларация, прочетена от Румен Гечев в пленарна зала, бе предложено премиерът и министърът на финансите да “вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните”. Според Гечев растежът реално е 0,8-0,9, а не 3,3-3,4 %, както отчита министъра на финансите Владислав Горанов.

НСИ съобщи нес, че на среща с представители на агенция "Митници" са обсъждали данните за 2019 г. и, че "Експертите са категорични, че данните не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно."

В съобщението се признава, че има разлики в данните за вноса в статистиката за БВП и се дават обяснения от къде идват те: 

"Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП.

Разработваните и публикувани от НСИ тримесечни оценки на БВП - експресни и регулярни, се основават на наличните към момента данни за отделните икономически сектори, балансирани между основните методи за оценка на показателя съгласно Регламент 549/2013 на ЕС.

Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година.

Агенция „Митници“ и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови