МВФ: Кристалина Георгиева остава на своя пост, имаме ѝ доверие

OFFNews 12 октомври 2021 в 07:20 5278 3

Снимка GOV.BG

Управителният съвет на Международния валутен фонд потвърждава пълното си доверие за управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева и способността ѝ да продължи да изпълнява задълженията си. Бордът се доверява на ангажимента на управляващия директор да поддържа най-високи стандарти на управление и почтеност в МВФ. 

Това се посочва в официално изявление на Борда на МВФ след заключителната среща по обвиненията срещу Кристалина Георгиева. 

Управителният съвет смята, че информацията не доказва категорично, че тя е действала неправилно по отношение на класацията "Да правиш бизнес" през 2018-а в полза на Китай, докато е била главен изпълнителен директор на Световната банка.

Планира се среща на Управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс. 

Георгиева благодари на Управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените ѝ обвинения са били неоснователни, съобщават Франс прес и БТА. 

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора WilmerHale е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат "активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията", предоставяна от институцията се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на Фонда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

12.10 2021 в 22:10

В случая въпросната Кристалина няма значение, тя е никоя. Случаят е част от войната на Щатите срещу Китай.

23293

1

Стефан

12.10 2021 в 12:01

Хм. Нямам представа колко е тежестта на Япония в тоя МВФ, сигурно не е много голяма. Но на Щатите сигурно е много голяма. Как така поне първата им атака срещу Китай не успя?