Мишел Барние: Засега споразумение с Великобритания не изглежда възможно

Йорданка Веселинова 21 август 2020 в 15:47 3115 0

Снимка Flickr

Днес, след поредния кръг преговори с Великобритания, провели се тази седмица, Мишел Барние каза на пресконференция, че сделката на този етап не изглежда възможна, предава Ройтерс. Обединеното кралство отговори, че не те, а ЕС блокира споразумението.

Мишел Барние - главният преговарящ на ЕС, заяви, че предвид краткото време, оставащо до края на преговорите, едва ли ще бъде постигнато някакво споразумение. Той допълни:

Не разбирам защо губим ценно време, чувствам се разочарован и се тревожа”.

Барние обаче изрази надежда, че въпреки трудните преговори, все още е възможно сделката да бъде сключена до края на годината.

Главният преговарящ каза, че сред малкото теми, по които имат напредък в преговорите, са правилата срещу прането на пари.

Барние посочи, че засега все още няма никакъв напредък по важните за Съюза въпроси - вътрешният пазар, постигането на равни условия за бизнес и други, съобщава БТА. Той допълни още, че Великобритания отказва да прилага новите европейски правила за пътните превози. Друга спорна тема е предложението Европейският съд да се произнася по двустранни правни спорове.

На своя страна Великобритания заяви, че не те, а ЕС блокира сделката. Главният преговарящ от страната на Обединеното кралство - Дейвид Фрост, каза, че ЕС настоява първо да бъдат договорени държавната помощ и политиката в областта на рибарството и чак след това преговорите могат да продължат. 

“Готови сме да говорим за всичко. Не сме ние тези, които забавят сделката”, добави той.

Преговорите засягат и защитата на хиляди работни места в страните членки. По думите на Барние до приключването им не остава много време, а съществен напредък няма, въпреки че се очакваше такъв след двудневните преговори тази седмица. Припомняме, че до края на годината трябва да има споразумение и по него трябва да са се произнесли Европейският парламент и Европейският съвет, за да може то да влезе в сила от първия ден на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови