Лагард: Прогнозата на ЕЦБ за икономически растеж през тази година се запазва

OFFNews 13 януари 2021 в 13:44 1615 0

Снимка twitter.com/Lagarde

Прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за възстановяване на икономика през тази година се запазва, въпреки че няколко европейски страни въведоха нови ограничения, но при условие, че тези мерки отпаднат до края на март. Това заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са валидни", изтъкна Лагард в интервю по време на конференцията на Reuters Next.

„Нашата прогноза е в сила при продължаващи мерки до края на първото тримесечие“, отбеляза още тя.

През декември банката прогнозира растеж от 3.7 % за 2021 г., след като икономиката се сви с 7.3 % през 2020 г. 

Лагард изтъкна, че част от икономическите несигурности като въпроса с Брекзит, изборите в САЩ и началото на кампаниите за ваксинация са се "изчистили" още в края на миналата година.

Тя призна, че първите ваксинации са били "трудни" и са риск, за който трябва да се внимава. Лагард изтъкна, че би било „притеснително“, ако ограничаването на икономическата дейност продължи и през второто тримесечие:

„Това, което би било притеснително, е след края на март мерките все още да са необходими, а програмите за ваксинации да бъдат забавени"

За да помогне на икономиката във времената на пандемия, ЕЦБ, още през декември, разшири програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г.

"Имаме основателни причини да вярваме, че до края на 2021 г. ще сме достигнали достатъчен стаден имунитет, за да се надяваме, че до края на следващата година икономиката ще започне да функционира при по-нормални условия", заяви Лагард на последното заседание на банката през 2020 г. 

Тогава ЕЦБ въведе още стилулиращи мерки, за да се избегне двойна рецесия на валутния блок. Банката запази основните лихвени проценти и увеличи обхвата на програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с 500 млрд. евро. (общо 1,850 млрд. евро). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови