Китайски инвеститори проучват бизнес-средата у нас, имат амбициозни проекти

OFFNews 29 юли 2019 в 18:16 4551 1

Китайски инвеститори, президент

Снимка пресцентър на президента

Местоположението на България е стратегическо и страната активно подкрепя инициативата „17+1“, заяви Кени Сонг, председател на „Touchstone Financial Holding Group“. Според него това е предпоставка финансовата група да планира откриване на клон в България.

Това стана ясно по време на днешната среща на президента Румен Радев с представители на китайски компании, участващи в реализацията на инициативата „Един пояс, един път“, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2. Разговорът е продължение на държавното посещение на Радев в Китай в началото на юли т.г., по време на което той отправи покани към редица водещи китайски компании за инвестиции в развитието на българския транспорт, енергетиката, туризма, иновациите.

„Искрено желаем в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ Китай и България да намерят повече възможности за сътрудничество, да има повече реални проекти, отбеляза Кени Сонг и допълни, че са готови да стимулират реализирането на повече проекти. Президентът на „China Railway International Group“ Чен Шипинг заяви, че проучват бизнес-средата в България и конкретни проекти, включително и пристанище Варна.

„България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ни най-изгодната входна врата на Китай за Европейския съюз“, подчерта държавният ни глава. В срещата участваха представители на ръководствата на „China Railway International Group“, световен лидер в изграждането на железопътна и транспортна инфраструктура, и на „Touchstone Financial Holding Group“ -водеща финансова група, структурираща изпълнението на международни стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс, един път”, заедно с повече от 20 водещи китайски държавни и частни компании, китайски инвестиционни фондове, банки и застрахователни компании.

Гостите запознаха държавния глава с плановете си за създаване на платформа за инвестиции и реализиране на Стратегически проекти в областта на инфраструктурата, енергетиката, селското стопанство, технологиите в страните от инициативата „17+1“. Проучват се възможности за откриване в България на регионален център за разработване и прилагане на тази финансова и проектна платформа.

Президентът Румен Радев отбеляза, че България активно подкрепя инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“ за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Неслучайно в България се предвижда откриването на Глобален център за партньорство по инициативата, уточни той. Според него обемът на китайските стоки за Европа расте всяка година и това изисква големи и модерни логистични центрове в европейските страни, а България предлага едни от най-добрите условия за това.

Радев припомни трите приоритетни проекта, които представи по време на визитата си в Китай по покана на своя колега Си Дзинпин: откриване на пряка въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и изграждане на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в България. Целта е да се облекчи търговският и инвестиционен обмен и да сестимулира дейността на китайските инвеститори.

Президентът допълни, че по време на посещението си в Хърватия по негова инициатива заедно с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович са изпратили съвместно предложение до Си Дзинпин за откриване на въздушна линия Пекин – София - Загреб. „България може да представи много комплексни възможности. Ние сме отворени и готови да развиваме тези възможности“, каза още Румен Радев.

„Китай и България вече имат отлично сътрудничество, но ние вярваме, че все още има огромен потенциал и перспективи за развитие“, отбеляза посланикът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. Той посочи, че посещението на китайската делегация има за цел да реализира консенсуса за взаимноизгодното сътрудничество, постигнат на срещата между държавните ръководители на Китай и България по време на посещението на Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

29.07 2019 в 18:29

Нормално е да има интерес от цял цвят да инвестират у нас. НИе сме уникална страна. С ключово географско разположение, много хубав климат и богати на природни ресурси. Но проблема е, че като се запознаят с политическата среда у нас, всички се отказват...
 
X

Да помогнем на украинските деца!