Кирил Петков се надява на бърза актуализация на бюджета

Трябва да се смени мантрата, че всички са маскари и крадци. Може човек да е на тези позиции и да защитава публичния интерес, смята министърът на икономиката

OFFNews 03 август 2021 в 10:24 3365 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Служебният министър на икономиката Кирил Петков се надява тази или другата седмица актуализацията на бюджета да влезе в пленарната зала на парламента, за да се осигурят пари за лекари, пенсионери и бизнеса, стана ясно от негово интервю пред БНТ.

Той напомни какви са предлаганите промени в бюджета - намален дефицит, актуализация на пенсиите по начин, по който 42% от представителите на третата възраст няма да са под линията на бедност. Заделени са 400 млн. за бизнеса от септември до декември, ако се наложи затваряне заради ковид кризата. Предвидени са пари за лекарите.

"Единственият начин да се случи това е да няма пари за правителствен комплекс с 90 000 кв. м, не се вкарват пари по странни места като малки водоеми, които нямат никаква роля, когато бюджетите за строителство са много внимателно прецизирани, когато в АПИ няма да има изтичане на 2 млрд. лв. Когато тези неща се спрат, може да имаш малко по-десен бюджет", коментира министърът. Така той отговори на упреците на "Има такъв народ", че служебният кабинет води лява политика.

Според Петков повечето партии са съгласни с това при разговорите си с финансовия министър Асен Василев. Сега предстои да се види дали това съгласие ще се запази и в пленарната зала. Министърът предупреди, че ако бюджетът не бъде приет, през септември, няма да се случи актуализацията на пенсиите, нито ще има пари за бизнеса, нито ще има готовност да се посрещне новата вълна от COVI-19. 

"Да, правете си коалиционните срещи. Говорете за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да формирате правителство, но вижте бюджета. Той в момента трябва да се гледа в комисиите в НС и ако може да бъде приет другата седмица, ще бъде идеално", каза Петков.

На въпрос дали би се кандидатирал за президент министърът на икономиката отговори така отрицателно. 

"В никакъв случай. Аз бих подкрепил президента Радев, защото показа, че може да прави екипи, да се разчита на него, да даде свобода да действат. Не съм получил нито едно обаждане да ми казва какво да правя", каза Петков.

За бъдещия кабинет, той заяви, че единственият начин да се направи промяна в страната е, ако в редовния кабинет се вкарат независими хора, чието поприще извън политиката е по-добро, отколкото в политиката.

Служебният министър каза, че е готов да помогне на наследника си.

"Надявам се да бъда от помощ. Ако следващият министър на икономиката наистина иска да направи положителна промяна, бих си давал от времето без никакви лични облаги да продължим тази политика. Ние сме малка икономика и за 2-3 години интензивна работа нещата могат да се случат. Надявам се хората, които влязат в тези роли, да имат същия интерес и същия стимул, а не да обслужват някой друг", подчерта Кирил Петков.

За себе си заяви, че е приел предложението за служебен министър, защото е имал фрустрация как България не си изпълнява потенциала. Ходил е на протести, но е решил, че ако може да промени системата, това трябва да стане отвътре.

"Реално губя лични средства. Но има чувството на удовлетвореност, че правим промяна, която толкова дълго я чакахме. Доволен съм, че хората видяха, че може да има разлика в управлението, че може да има хора и политици, които да се грижат за техния интерес", посочи Кирил Петков.

И допълни:

"Искам да има стандарт, да сме качили до някаква степен очакванията, че това трябва да се изисква от всеки един човек в държавната администрация, всеки един ръководител, и трябва да се смени мантрата, че по-друг начин не може, защото всичките са маскари и крадци. Не! Може човек да е на тези позиции и да защитава публичния интерес. Ако хората са видели това в последните 9 седмици, аз ще съм много щастлив, за да се спрат безобразията от последните години."

На въпрос за предложението, което беше получил от ИТН за редовен министър, заяви, че то не е давало тези параметри.

"Не може човек да има икономическа стратегия, без финансова стратегия. Никога не сме получавали предложение, с което да можем цялостно да реализираме стратегиите, които искаме", каза министър Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови