КЕВР решава цената на газа при закрити врата, Булгаргаз настоява за 186,50 лв./МВтч

Йоана Георгиева 12 юли 2022 в 13:59 988 1

Станислав Тодоров - председател на КЕВР

Снимка Йоана Георгиева

Станислав Тодоров

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) решава за цената на природния газ за юли при закрити врата. Преди провежданото в момента заседание председателят ѝ Станислав Тодоров каза, че "Булгаргаз" не е променила исканата досега цена от 186,50 лв./МВтч. Очаква се КЕВР да излезе с решение за цената на синьото гориво към 16 ч. През юни цената беше 141,36 лв./МВтч без такси и налози.

"Изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Виждате, (че) Германия вече намалява потреблението както за промишлените, така и за битовите потребители. Добрата новина е, че ние ще имаме газ през юли.

Цената на газа е формирана през множество източници. Никога досега Булгаргаз не е имала толкова много доставчици на газ. Това е цената средно претеглена, умножена по единичните цени и количествена от всеки един доставчик. В този смисъл отнема известно време да преценим всички факти и да проверим обстоятелствата, но "Булгаргаз" е успяла да се справи и този месец с доставките“, каза той.

По повод изказването на директора на компанията Людмил Йоцов, че Чирен не може да запълни хранилището си Станислав Тодоров коментира, че е дълг на "Булгартрансгаз" и на всички газови дружества, които са закупили капацитет в Чирен, да го използват и да запълнят хранилището до 80%. Той обеща провеждането на разговори с ръководствата на "Булгаргаз" и с "Булгартрансгаз", за да се прецени какви административни стъпки могат да се предприемат.

“Абсолютно задължително е да запълним Чирен до началото на отоплителния сезон“ - подчерта той и прогнозира, че цените ще продължат да растат, докато има война в Украйна и докато Руската федерация използва доставките за енергия като "оръжие за натиск".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки