КЕВР призова депутатите спешно да ѝ изберат нов председател

OFFNews 26 юли 2022 в 22:39 3017 0

КЕВР

Снимка dker.bg

КЕВР

Политическите лидери и народните представители в най-кратък срок да започнат нова процедура за избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, за да не се допусне "енергийната криза да се превърне в институционална". За това призова КЕВР в позиция, изпратена до медиите.

Комисията за енергийно и водно регулиране изразява "дълбоката си загриженост във връзка със създалата се ситуация след Решението на Конституционния съд от 21 юли 2022 г., с което се обявява за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избор на председател на КЕВР."

"С влизането в сила на Решението на съда Комисията остава без действащ председател и с оглед на неговите правомощия по Закона за енергетиката регулаторният орган е поставен в невъзможност да осъществява своята дейност. Това води до сериозен риск енергийната криза да се превърне в институционална криза, което ще има пряко отражение върху всички български граждани и фирми. В условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа и в целия свят невъзможността на КЕВР да осъществява ефективно правомощията си в областта на регулаторната дейност ще доведе до тежки последици за целия енергиен и воден сектор. Това ще рефлектира крайно негативно върху работата на всички енергийни и водни дружества, на индустрията и стопанските потребители. Сериозен е рискът и за бюджетите на битовите потребители на комунални услуги – електроенергия, природен газ, ВиК услуги, за които Комисията определя регулирани цени" - заявяват от КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови