John Cockerill Defense демонстрира купол със 105 мм оръдие за Boxer

OFFNews 27 май 2020 в 13:48 2986 0

Снимка Стефан Йончев

Заводът на John Cockerill

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense ще достави за Krauss-Maffei Wegmann най-новото си поколение куполи C3105, въоръжени със 105 mm оръдие с високо налягане (HP). Предстои те да бъдат инсталирани на бронирани машини Boxer 8×8 (MRAV).

Белгийската отбранителна компания, която специализира в разработката и производството на куполи и оръжейни системи, участва заедно с френския производител на бронирани машини Nexter Group в търга за нови бойни машини за Сухопътните войски на България, но предложението им не беше класирано сред двете от които армията ще избере едно. Krauss-Maffei Wegmann също предлагаше в търга бронирани машини Boxer.

В новата конфигурация за Boxer екипажът на машината ще се състои от водач, командир, мерач и десант от 4 човека в задната част на машината, с предвидено място за допълнителни муниции за 105- милиметровото оръдие. Очаква се изпитанията да започнат по-късно през 2020 г. Бронираните машини Boxer MRAV са приети на въоръжение в Австралия, Германия, Литва и Холандия, като вече има поръчка за доставки и за британската армия.

Куполът C3105 е част от серията куполи C3000 на John Cockerill Defense. Към момента има над 450 произведени бройки от серията, предназначени за експортни пазари, като производството все още е в ход. Белгийската компания е предложила на България своите куполи от серията С3000 като част от цялостно решение за модернизацията на българските Сухопътни войски.

По думите на маркетинг директора на John Cockerill Саймън Хей, едно от най-ключовите предимства на куполите от серията C3000 е техният модулен принцип, който позволява надграждане и адаптиране според конкретните изисквания на клиентите в сфери като бронезащита, управление на огъня, прицели и оръжейни системи.

John Cockerill Defense успешно доставя куполи от серията C3000 на General Dynamics Land Systems Canada за интегриране с леки бронирани превозни средства (LAV) за клиент в Близкия Изток. Понастоящем са изплатени около 1 милиард долара от договора за 10 милиарда по този проект, като двете компании очакват насрочени плащания към 2021 г. в съответствие с напредъка на доставките.

За този проект John Cockerill Defense доставя оборудване в две версии: Купол C3030 с 30 мм оръдие MK44 с двойно подаване на Northrop Grumman и 7,62 мм картечница и купол С3105 с нарезно 105 мм оръдие с високо налягане на John Cockerill и сдвоена 7.62 мм картечница.

И в двата случая куполът е снабден с компютъризирана система за управление на огъня (FCS), като командирът и мерачът са снабдени с дневни/нощни топловизионни прицели, включващи лазерен далекомер. Командирът има панорамен прицел за откриване и поразяване на цели в хода на боя, с дистанционно управляема 7,62 мм или 12,7 мм зенитна картечница.

105-милиметровото оръдие на John Cockerill Defense е демонстрирано и по време на стрелби със 105 мм снаряд с лазерно насочване, разработен съвместно с Украйна. Оборудвано e и с противотанкова комбинирана бойна глава HEAT с голяма мощност и позволява поразяване на цели на големи разстояния.
След успешно преминаване на редица изпитания и на сертификационен тест, John Cockerill Defense има сключен договор и с индонезийската компания PT Pindad за първоначално производство на 18 броя куполи C3105. Те са предназначени за инсталиране на средния танк Tiger (Harimau). Куполите от този модел също така са успешно интегрирани на платформи като Tulpar на турския производител Otokar и сингапурската сухопътна система за огнева поддръжка Hunter във вариант верижна платформа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови